Candidatul partidului „Șor” de la Hîncești riscă să fie exclus din cursa electorală

Candidatul Partidului „Șor” pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38, Hîncești, Vitalie Balinschi, riscă să fie exclus din cursa electorală pentru depășirea plafonului mijloacelor financiare. Comisia Electorală Centrală a avertizat partidul „Șor” și a dispus să lipsească partidul de alocațiile de la bugetul de stat până la finele anului 2020.

Foto: Partidul ȘOR/Facebook

Legislația electorală spune că partidele politice, blocul electoral și candidații independenți care au constituit grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la funcția de deputat pe circumscripția electorală uninominală nr. 38, municipiul Hîncești, au obligația să prezinte CEC, săptămânal, rapoartele privind finanțarea activității grupurilor de inițiativă și, ulterior, cele finale pentru întreaga perioadă de activitate a grupurilor de inițiativă.

La examinarea rapoartelor date, Comisia Electorală Centrală a constatat că grupul de inițiativă în susținerea lui Vitalie Balinschi, candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic „Șor”, a efectuat cheltuieli nejustificate în sumă de 177.450,00 lei, pentru tipărirea unei publicații.

Prin urmare, partidul „Șor” este învinuit de încălcarea art. 41 . (4) din Codul electoral, și anume pentru neefectuarea tuturor cheltuielilor pentru campania electorală din contul bancar „Destinat grupului/grupurilor de inițiativă” și, respectiv, pentru nedeclararea acestora.

Formațiunea politică urmează să prezinte până la 6 martie 2020, inclusiv, raportul final corectat conform constatărilor Comisiei.

Pentru depășirea plafonului mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul „Destinat grupului/grupurilor de inițiativă” stabilit de către CEC, Partidul Politic „Șor” a fost avertizat. Totodată, CEC a decis să lipsească Partidul Politic „Șor” de alocațiile de la bugetul de stat până la finele anului 2020.

Totodată, CEC anunță că va sesiza Procuratura Generală în vederea examinării celor constatate, sub prisma existenței elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzute la art.1811 Cod Penal (coruperea alegătorilor


Pub