Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

04 Mar. 2020 / 19:33

Rezultatele în sectorul vitivinicol, prezentate la Conferinţa Naţională a Filierei Vitivinicole

Sectorul vitivinicol din Moldova este pe un trend ascendent. Anul 2019 a fost marcat de o creştere cu 4% a suprafeţelor de viţă-de-vie pentru producerea vinurilor cu Indicaţie Geografică Protejată, dar şi a numărul vinificatorilor care produc astfel de vinuri - cu 10%, care au deja o pondere de 78% din totalul pieţei. Rezultatele activităţii sectorului vitivinicol au fost prezentate în cadrul celei de-a treia ediţii a Conferinţei Naţionale a Filierei Vitivinicole, relatează Mesager.

Pentru a-şi putea planifica cu succes afacerile, producătorii de vinuri cer autorităţilor o strategie clară de dezvoltare a sectorului vitivinicol.

„Ministerul împreună cu oficiul şi sectorul lucrează la elaborarea unei noi strategii de dezvoltare pentru anii 21-30, o mai numim aşa - Vinul Moldovenesc 2030. Republica Moldova produce vinuri calitative, însă le comercializăm la preţuri foarte mici şi ne plasăm practic pe cel mai jos nivel dintre ţările mari, deoarece urmează să lucrăm foarte mult asupra reputaţiei şi identităţii vinului moldovenesc”, a declarat Valeriu Cebotari, şef adjunct de direcţie la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.  

În anul 2019 s-a înregistrat o creştere a numărului de vinării cu 6,4 %. Din 199 de vinării 69 sunt proprietari de podgorii.

„Acesta e un lucru foarte important pentru a asigura trasabilitatea şi pentru a cunoaşte oferta vinului moldovenesc. În Registrul vitivinicol 34 de mii de persoane înregistrate, e o creştere cu 30%. Trebuie să menţionez că noi am avut o recoltă mai mică decât precedentă, dar cu mult mai calitativă”, a informat Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

Anul 2019 a marcat creşteri considerabile şi în ceea ce priveşte volumul investiţiilor pentru dezvoltarea sectorului.

„Anual, pe parcursul ultimilor ani, din fondul de subvenţionare, dar şi din alte fonduri se oferă în mediu 110 milioane pentru acest sector. A fost fortificat Oficiul Naţional a Viei şi Vinului, care are un buget de peste 40 de milioane de lei. Dar se lucrează foarte mult şi la instrumentele ce ar oferi o calitate mai înaltă a produselor noastre”, susţine ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju.

Datele statistice arată că în 2019 a fost produse 14,6 milioane de decalitri de vin sau cu 3% mai puţin comparativ cu media anilor 2001-2018. 

Comentarii