14:10:33 29.03.2024
Stiri

Cum s-ar putea sfârşi criza COVID-19? Iată cum au dispărut temutele epidemii H1N1, Ebola sau SARS

Știri 04.03.2020 08:00 Vizualizări2145 Autor: Ziarul National
Cum s-ar putea sfârşi criza COVID-19? Iată cum au dispărut temutele epidemii H1N1, Ebola sau SARS


Bursele sunt afectate, călătoriile sunt pertubate şi infecţii noi apar în toată lumea. Întrebarea care apare în mintea tuturor este: „Cum se va sfârşi epidemia cauzată de coronavirus?” Nimeni nu ştie cu siguranţă, dar cercetătorii spun că sunt aspecte similare cu alte epidemi, relatează Washington Post, citat de mediafax.ro.

Când SARS a lovit Asia în 2002, situaţia a fost înspăimântătoare. Cu o rată de deces în jurul indicelului de 10% (COVID-19 are o rată a decesului de 2,3%) şi fără un tratament eficient, SARS a fost adus sub control în câteva luni. O bună cooperare internaţională, la care s-au adăgat metodele clasice de oprire a răspândirii bolilor, precum izolarea, carantina şi evitarea contactului direct au condus la stoparea infecţiilor.

Un scenariu similar pentru coronavirus ar fi ideal, dar diferenţa este că SARS avea simptome mai severe decât coronavirusul, iar oamenii mergeau la spital la scurt timp după infectare.

Ebola, care a afectat Africa de Vest între 2014 şi 2016 a arătat cum o epidemie poate să se răspândescă foarte uşor în ţări cu un sistem medical precar. Din acest motiv, Organizaţia Mondială pentru Sănăte a început pregătirile pentru coronavirus în ţările din Africa Subsahariană, chiar dacă nu s-au înregistrat cazuri sau un număr limitat de cazuri a fost semnalat.

Un alt episod ce a alarmat populaţia globală s-a petrecut în 2009, atunci când virusul H1N1 s-a răspândit rapid. Estimările arată că între 11% şi 21% din populaţia SUA a contractat acest virus. Acesta s-a dovedit a fi doar în rare cazuri letal şi este considerat acum ca parte a răcelilor sezoniere.

H1N1 este considerat de epidemiologi ca un termen bun de comparaţie cu noul coronavirus. Ambele au o rată a decesului mult mai mică decât SARS sau Ebola şi se răspândesc similar.

Dacă noul coronavirus este asemănător cu H1N1, este crucial să dezvoltăm un vaccin. După epidemia din 2009, specialiştii au dezvoltat un vaccin care a redus numărul de infectări şi a ajutat cu precădere persoanele vulnerabile, precum bătrânii sau cei care sufereau de alte boli.

Un vaccin contra coronavirusului se află în dezvoltare în laboratoarele din mai multe ţări.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md