PDM a acceptat propunerea PSRM și a decis inițierea discuțiilor pentru revenirea la guvernare

1489743840_pavel-filip

Partidul Democrat din Moldova a acceptat propunerea PSRM și va purta discuții pentru revenirea la guvernare. Decizia a fost luată astăzi de către Consiliul Național Politic al formațiunii, care s-a întrunit în ședință pentru a discuta evenimentele politice din țară, dar și situația din partid după recentele plecări ale câtorva membri.

Partidul Democrat condamnă practicile abuzive de intimidare și hărțuire folosite în trecut de fosta conducere a PDM și preluate de foștii membri ai formațiunii care au plecat recent din partid. „Partidul Democrat înțelege că acțiunea politică a foștilor colegi, ghidată de o frustrare copleșitoare tributară trecutului, este tot atât de sinceră ca și atitudinea fostei conduceri a formațiunii față de problema invalidării alegerilor în Chișinău din 2018 sau față de investigarea fraudei bancare”, se arată în declarația adoptată astăzi de CNP.

În cadrul ședinței, PDM a luat act de faptul că un eventual dialog cu blocul ACUM a eșuat, întrucât liderii acestuia își doresc alegeri anticipate, iar PDM consideră că alegerile anticipate nu sunt o soluție și că acestea vor avea efecte negative, pentru că și 2020 ar deveni un an pierdut, la fel ca 2019.

Întrucât Partidul Socialiștilor și-a manifestat deschiderea pentru un posibil dialog și o guvernare care să împartă responsabilitățile cu PDM, membrii Consiliului Național Politic au delegat și împuternicit reprezentanții Partidului Democrat care să poarte discuții cu PSRM în anumite condiții.

„Trebuie să fim sinceri: noi și PSRM avem diferențe majore de ideologie. Și acest lucru va rămâne așa. Partidul Democrat rămâne un partid proeuropean. De aceea, în cazul unor eventuale discuții, vom pune în prim plan, ca priorități, parcursul european și o politică externă orientată spre Occident, spre Vest, relații bune cu vecinii România și Ucraina, integritatea teritorială a țării, securitatea statului, inclusiv securitatea și independența energetică, valorile identitare (limba și istoria). Acestea sunt pentru noi linii roșii și numai în aceste condiții pot avea loc anumite discuții”, le-a spus celor prezenți președintele PDM Pavel Filip.

Discuţiile urmează să înceapă în următoarele zile, după care partidul va lua o decizie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente