O decizie CEDO scindează breasla magistraților. Cum comentează judecătorii decizia Guvernului de a le reduce finanțarea cu 70 de milioane de lei

Julieta Savițchi
04/03/2020

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) acuză Guvernul de subminarea independenței puterii judecătorești, după ce ce Ministerul Finanțelor a emis un ordin privind blocarea a 70 de milioane de lei din bugetul prevăzut de instanțele judecătorești în legătură cu pierderea la CEDO a dosarului „Gemenii”. Pe de altă parte, Asociația Judecătorilor, „Vocea Justiției”, îndeamnă sistemul judecătoresc să-și asume responsabilitatea pentru lipsa de reacție în cazurile care au dus la condamnări repetate a Republicii Moldova, iar judecătorii Curții Supreme de Justiție vizați în asemenea cazuri să vină cu o reacție demnă de statutul de judecător.

Într-un comunicat de presă a Curții Supreme de Justiție se arată că, pe lângă afectarea independenței puterii judecătorești, blocarea acestor alocații va conduce și la imposibilitatea realizării activităților preconizate de CSJ.

„Prevederile art. 6 şi ale Capitolului IX din Constituţia Republicii Moldova privind independenţa puterii judecătoreşti, separarea ei de puterea legislativă şi puterea executivă, exercitarea atribuţiilor proprii prin instanţele judecătoreşti, nu pot fi realizate decât numai în condiţiile unei independenţe financiare, prevăzute de legislaţia în vigoare. Standardele Consiliului Europei, Convenţiei europene privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, accesul la justiţie şi dreptul la un proces echitabil pentru instanţele judecătoreşti trebuie să se ia cu respectarea strictă a necesităţilor instanţelor judecătoreşti la înfăptuirea justiţiei”, se arată în comunicatul de presă.

Totodată, Asociația Judecătorilor, „Vocea Justiției”, a lansat critici în adresa sistemului pentru lipsa de atitudine. „Acest caz a stârnit un val de reacții negative, dar justificate, atât din partea societății civile, cât și din partea politicienilor, mai puțin însă din partea sistemului judecătoresc. În aceste condiții, Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” consideră că o reacție adecvată din partea judecătorilor și a sistemului judecătoresc este obligatorie, deoarece Republica Moldova a fost obligată să achite despăgubiri pentru un prejudiciu cauzat de către autoritățile judiciare (instanțele de judecată) prin încălcarea dreptului cetățenilor la un proces echitabil”, se arată într-o declarație a Asociației.

Asociația „Vocea Justiției” a menționat în special Curtea Supremă de Justiție: „Este regretabil faptul că aceste încălcări ale dreptului la un proces echitabil au fost comise tocmai de instanța supremă din stat, Curtea Supremă de Justiție, care are un rol primordial în uniformizarea practicii judiciare și promovarea principiilor de drept internaționale unanim recunoscute, și anume principiul securității raporturilor juridice”.

Amintim că după ce luna trecută Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a obligat Guvernul să achite 1,5 milioane de euro în cauza privind centrul comercial „Gemenii”, premierul Ion Chicu a declarat că toți judecătorii care vor emite hotărâri în baza cărora Republica Moldova va fi condamnată la CEDO vor răspunde material. Șeful Guvernului a menționat, după ședința săptămânală de la Președinție, că, până la 15 martie, Ministerul Justiției va elabora și va prezenta un mecanism de înaintare a acțiunii în regres în privința judecătorilor care emit decizii pentru care Moldova e condamnată la CEDO.

Și președintele Igor Dodon a ținut să critice activitatea judecătorilor care au prejudiciat bugetul de stat ca urmare a pierderii dosarelor la CEDO. În cadrul emisiunii sale de pe Facebook, „Președintele răspunde”, Dodon i-a amenințat pe judecători: „Judecătorii aceștia iau bani, „rezolvă” o problemă, apoi se ajunge la CEDO și statul trebuie să achite pentru greșelile lor. De aceea premierul corect a decis ca cele 70 de milioane de lei să fie luate din sistemul judecătoresc. Eu însă aș merge mai departe: aș vedea ce judecători au luat decizia respectivă și aș confisca toate activele în contul statului, inclusiv ale soacrei, amantei și pe cine mai înregistrează ei averile. Dacă nu o să implementăm mecanismul acesta în fiecare an o să avem astfel de decizii”.

După declarațiile făcute de Chicu și Dodon, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a emis un ordin privind blocarea alocațiilor, prevăzute în Legea Bugetului pentru Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii, responsabil de instanțele judecătorești de toate nivelurile din țară. Astfel, de la minister vor fi tăiate peste 28 de milioane de lei, iar de la CSM, peste 41 de milioane de lei. Aproape jumătate din cele 41 de milioane de lei erau prevăzute pentru personalul judecătoresc.

Julieta Savițchi
04/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii