Ședință matinală la Guvern între Ion Chicu și veterani: La ce concluzie s-a ajuns

O nouă ședință între veteranii și premierul Ion Chicu. Discuțiile au avut obiectivul evaluării eficienței activității Consiliului național pentru problemele veteranilor și reprezentativitatea lui.

Foto: UNIMEDIA

La începutul ședinței premierul a spus: „Avem scopul comun să edificăm un mecanism eficient, care să servească interesele veteranilor. Un grup de veterani a declarat că Consiliul pentru problemele veteranilor nu-i reprezintă. Vreau să înțeleg de ce, și ce anume Consiliul nu reușește”.

Un grup de asociații și veteranii neasociați au propus să fie creată o structură oficială în subordinea Guvernului, menită să gestioneze problemele veteranilor și să asigure accesul egal la beneficiile destinate lor. A fost discutată necesitatea de a organiza o adunare generală a veteranilor, care să delege oameni pentru a fi angajați în viitoarea structură, astfel încât aceștia să reprezinte cât mai bine interesele lor. A fost abordat subiectul numărului mare de asociații ale veteranilor, ineficiența mai multor asociații și existența unor neînțelegeri între ele.

S-a decis crearea unui grup de lucru, pe platforma căruia să fie antrenați reprezentanți calificați ai veteranilor. Grupul va elabora schița modelului de organizare și a regulamentului unei structuri în subordinea Guvernului pentru problemele veteranilor. Responsabil de crearea grupului de lucru a fost desemnat Secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi. A fost setat un termen estimativ de 2 săptămâni pentru prezentarea structurii organizatorice și a regulamentului.

La solicitarea prim-ministrului, ministra Dumbrăveanu a informat despre măsurile de susținere a veteranilor decise pe platforma Consiliului pentru problemele veteranilor. Viorica Dumbrăveanu a vorbit despre alocarea suplimentară a 10,65 milioane lei pentru tratamentul balneosanatorial al veteranilor și elaborarea unui mecanism de compensare a acestui tratament pentru cei care-l refuză, creșterea de la 100 la 300 lei a indemnizației lunare și asigurarea medicală a veteranilor neangajați în câmpul muncii.

Veterani ai conflictului armat de pe Nistru au protestat ieri la Guvern, cerând sopijin mai semnificativ din partea autorităților, dar și demisia ministrului de Externe, după declarația sa că Rusia a intervenit în 1992 pentru a „opri vărsările de sânge”. Ulterior, șeful cabinetului de miniștri a explicat că declarația lui Aureliu Ciocoi a fost scoasă din context și tratată manipulator. Protestatarii au blocat străzile centrale, iar unul dintre ei a spart o ușă a clădirii Executivului cu un buzdugan. Acesta urmează să fie tras la răspundere penală de către organele de drept, pentru huliganism agravat.


Pub