(doc) Crucifixul de la MAI, motiv de litigiu: Plângerea lui Andrei Năstase împotriva Consiliului de prevenire a discriminării, acceptată de magistrați

Instanța de Judecată a admis plângerea depusă de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, împortiva deciziei Consiliului de prevenire a discriminării, ce vizează crucifixul instalat în Ministerul de Interne. Consiliul l-a obligat pe Năstase să-și ceară scuze pentru „discurs instigator la discriminare pe criterii religioase”, iar instituția urma să scoată obiectul de cult.

Foto: basilica.ro

Liderul Platformei DA a atact decizia Consiliului de prevenire a discriminării în judecată, iar magistrații au admis-o spre examinare, ca fiind fondată. Cauza este una civilă, iar prima ședință de judecată a fost programată pentru data de 2 aprilie 2020, la judecătoria Râșcani.

Decizie 03022020.PDF by UNIMEDIA on Scribd

„Dacă justiția moldovenească va desconsidera abordările europene, ale lumii civilizate, jurisprudența Curții Europene în chestiuni similare, voi reclama Guvernul la înalta Curte Europeană”, a declarat, pentru UNIMEDIA, Andrei Năstase.

Pe 15 septembrie 2019, a avut loc inaugurarea unui crucifix în incinta Ministerului Afacerilor Interne, cu scopul de a servi drept pavăză pentru toate acțiunile angajaților instituției. La eveniment au participat atât reprezentantul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldovei, cât și reprezentantul Mitropoliei Basarabiei în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, ministrul Afacerilor Interne de atunci, Andrei Năstase, a declarat că „acest crucifix va aduce aminte angajaților din cadrul MAI că oastea e creștină”.

Pe 16 decembrie 2019, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității s-a pronunțat pe marginea evenimentului, calificând declarațiile fostului ministru de Interne drept „instigare la discriminare pe motive religioase”, obligându-l să-și ceară scuze publice. De asemenea, Consiliul a decis că MAI trebuie să scoată obiectul de cult din holul instituției.


Pub