Proiecte de zeci de milioane de dolari, finanțate de Banca Mondială, evaluate la întrevederea premierului cu șefa biroului BM în Moldova

Implementarea unor proiecte finanțate de Banca Mondială a fost evaluată, astăzi, în cadrul unei întrevederi a prim-ministrului Ion Chicu cu șefa biroului Băncii Mondiale în Moldova, Anna Akhalkatsi. La ședință au participat și miniștrii Anatol Usatîi, Ion Perju, secretari de stat, directorii Agenției Guvernare Electronică și Administrației de Stat a Drumurilor.

Foto: gov.md

În cadrul întrevederii a fost examinată evoluția proiectului pentru modernizarea serviciilor publice, cu un buget de 20 de milioane de dolari și perioada de implementare 2018-2023 și discutate dificultățile posibile în procesul de implementare și transmise sarcini autorităților responsabile.

Ministrul Economiei, Anatol Usatîi, a informat despre mersul implementării proiectului menit să îmbunătățească infrastructura drumurilor locale. Valoarea proiectului este de 80 de milioane dolari și perioada de implementare 2016-2021. Proiectul este realizat în proporție de 60%. Anatol Usatîi a anunțat despre lansarea procedurilor de licitație pentru contractarea lucrărilor în cadrul proiectului.

Totodată, s-a discutat Planul național de acțiuni privind siguranța rutieră pentru anul 2020, aprobat recent de Guvern. Executivul intenționează să dezvolte infrastructura de supraveghere a traficului rutier și monitorizarea video a locurilor, pentru a spori nivelul securității publice.

Un proiect nou susținut de Banca Mondială vizează siguranța aprovizionării cu apă și sanitaţie. Proiectul este axat pe 3 componente: asigurarea accesului la apă potabilă și canalizare, tranziția la agricultura de valoare înaltă și protecția mediului. Bugetul proiectului este de 55 de milioane de dolari și perioada de implementare 5-6 ani. Proiectul urmează a fi aprobat la bordul Băncii Mondiale din luna martie 2021.


Pub