Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

03 Mar. 2020 / 19:01

Curtea de Conturi: Aeroportul Internaţional Chişinău a fost concesionat cu încălcări legislative

Aeroportul Internaţional Chişinău a fost concesionat cu încălcări legislative, iar contractul a fost fraudat din cauza implicărilor politice. Este principala concluzie a auditului realizat de Curtea de Conturi, care precizează că instituţia a fost scoasă la mezat chiar dacă aducea profit şi urma să beneficieze de finanţare din partea BERD şi BEI.

Potrivit raportului, veniturile Aeroportului au fost folosite pentru acordarea unor împrumuturi cu condiţii favorabile, finanţarea unor activităţi incerte ale entităţilor afiliate, ceea ce a determinat sustragerea de la activitatea de bază a mijloacelor în sumă de 1,58 miliarde lei. În acelaşi timp, auditul arată că firma concesionară nu şi-a îndeplinit angajamentele investiţionale asumate.

„Această concesionare s-a realizat cu încălcarea intereselor patrimoniale ale statului. Au fost nişte hotărâri ale Curţii Constituţionale, care au dispus suspendarea acţiunii hotărârii Guvernului.  Cu toate acestea, Guvernul a adoptat la 4 octombrie 2013 o nouă hotărâre cu privire la reconfirmarea concesionării activelor. Deci în ciuda deciziilor care s-au luat de Curtea Constituţională, în condiţiile concesionării acestuia. A fost o implicare puternică a factorilor politici, care au creat circumstanţele ca această concesionare să aibă loc”, a declarat preşedintele comisiei publice, Igor Munteanu.

Reprezentanţii companiei Avia Invest nu au răspuns la telefon pentru a comenta raportul de audit.

Comentarii