10:23:15 25.04.2024
Stiri

OPINIE // „Îndepărtarea de la putere a partidei filoruse de la Chișinău devine un OBIECTIV OCCIDENTAL. A început numărătoarea inversă pentru președintele prorus al R. Moldova”

Politică 03.03.2020 12:40 Vizualizări31610 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Îndepărtarea de la putere a partidei filoruse de la Chișinău devine un OBIECTIV OCCIDENTAL. A început numărătoarea inversă pentru președintele prorus al R. Moldova” Facebook


„Președintelui Igor Dodon, de la un timp încoace, parcă-i arde jeratic sub tălpi. El se pare că a înțeles greșit ospitalitatea occidentalilor care, după ce l-au ignorat ani de zile, l-au primit în a doua jumătate a anului 2019 în Parlamentul European și la sediul Alianței Nord-Atlantice, i-au oferit tribuna Națiunilor Unite. Nu e de mirare că nu a învățat nimic. Și la Bruxelles, și la New-York s-a prezentat cu aceleași mesaje cretine, spicuite din jargonul propagandei Kremlinului, despre „neutralitate garantată”, „Rusia indispensabilă” și Europa de la Lisabona până la Vladivostok”, scrie analistul politic Petru Bogatu.

Potrivit acestuia, Dodon s-a obrăznicit într-atâta încât a dat peste cap înțelegerea ruso-germană în privința guvernării comune „ACUM” - PSRM: „Înconjurat de lingușitori, nebuni și nătărăi, nu și-a dat seama că astfel de gesturi mișelești nu se iartă în politica internațională. Mai cu seamă, în situația în care un pitic politic, prin nesăbuința sa, sfidează marele puteri”.

Începutul sfârșitului pentru Igor Dodon ar fi început odată cu vizita în R. Moldova a unui important colaborator al șefului diplomației americane Mike Pompeo. „Este vorba de George Kent, care a sosit în R. Moldova la puțin timp după căderea Guvernului Sandu. El a venit pentru a transmite la fața locului că Washingtonul este foarte dezamăgit de cele întâmplate la Chișinău. Înaltul oficial s-a întâlnit cu toată lumea, dar l-a evitat însă ostentativ pe Dodon, dându-i astfel de înțeles acestuia că-i un proscris. Din acel moment, a început numărătoarea inversă pentru președintele prorus. Practic, a început o luptă surdă americano-europeană împotriva Rusiei pentru anihilarea regimului protejat de Putin”.

Bogatu este de acord că Dodon este prea mic pentru SUA și UE ca ei să-și pună mintea cu el. „Într-adevăr, președintele R. Moldova nu-i decât un obstacol neînsemnat și lipsit de orice valoare în politicile de putere pe plan global. Într-un recent articol, inserat în cotidianul Washington Post, colonelul în rezervă al poliției militare americane, specialist în operațiuni antitero, Wes Martin, un apropiat al administrației Trump, scrie că SUA elaborează un plan de sprijinire multilaterală (politică, militară și financiară) a Georgiei, Ucrainei și R. Moldova, pentru a apăra suveranitatea și integritatea lor teritorială.

Interesul american pentru spațiul postsovietic se înscrie în logica noii strategii de securitate națională aSUA. Conjunctura internațională îi dictează Washingtonului să dejoace planurile Rusiei de a-și restabili imperiul.

Lumea astăzi a devenit iarăși bipolară. Atâta doar că SUA în prezent au un alt rival decât cel din anii primului război rece. În locul URSS s-a postat China, a doua putere economică a planetei.Americanii nu pot permite ca Rusia să redevină supraputerea de altădată, întrucât acest fapt ar da peste cap paritatea americano-chineză. În aceste împrejurări, SUA și comunitatea euroatlantică vor contracara mai hotărât ca oricând tentativele lui Putin de a subordona republicile ex-sovietice. Washingtonul se va opune ferm eforturilor disperate ale Kremlinului de a-și reface sferele de influență în teritoriile desprinse de URSS”, a adăugat Bogatu.

În opinia sa, susținerea americană despre care scrie Washington Post, nu poate fi acordată atâta timp cât R. Moldova este condusă de Dodon și „clica lui aflată în solda Kremlinului”.

„De aceea, îndepărtarea de la putere a partidei filoruse de la Chișinău devine un obiectiv occidental care nu suferă amânare. Ne așteaptă un an fierbinte. R. Moldova se va confrunta cu o dublă epidemie. Va trebui să facă față nu doar coronavirusului, ci și virusului revanșei ruse care a pus stăpânire pe toate instituțiile statului. Dodon și oamenii săi, ca să scape basma curată, vor căuta, ca întotdeauna, să se ascundă în spatele lui Putin. Rămâne de văzut dacă pe liderul de la Kremlin, încolțit în Siria, îl vor ține curelele să-și apere sluga de la Chișinău”, a conchis Bogatu în editorialul său pentru deschide.md.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md