04:14:04 25.04.2024
Stiri

Liderii instituțiilor UE, gest de solidaritate politică într-o potențială nouă criză a refugiaților: Ursula von der Leyen, Charles Michel și David Sassoli merg marți la frontiera greco-turcă

Știri 03.03.2020 16:30 Vizualizări1312 Autor: Ziarul National
Liderii instituțiilor UE, gest de solidaritate politică într-o potențială nouă criză a refugiaților: Ursula von der Leyen, Charles Michel și David Sassoli merg marți la frontiera greco-turcă Ursula von der Leyen/ Twitter


Provocarea cu care se confruntă Grecia în faţa afluxului de refugiaţi este una ”europeană”, a declarat luni şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se va deplasa marţi la frontiera greco-turcă împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu cel al Parlamentului European, David Sassoli, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

„Provocarea cu care se confruntă Grecia este o provocare europeană” a declarat într-o conferinţă de presă Ursula von der Leyen, care se va întâlni cu prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis.

„Grecia are întregul nostru sprijin”, a adăugat ea, conform sursei citate.

Situația de la frontierele Greciei și Bulgaria cu Turcia riscă să capete cote dramatice și să se transforme într-o nouă criză a refugiaților, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis vinerea trecută să deschidă frontierele cu Uniunea Europeană și să lase refugiații și migranți să treacă. Luni, liderul de la Ankara a amenințat Uniunea Europeană cu „milioane” de migranți care se vor deplasa ”în curând” spre Europa, după ce Turcia și-a deschis frontierele în încercarea de a obține mai mult sprijin pentru a obține o încetare a focului în Siria.

Turcia, care se învecinează cu Grecia și Bulgaria, ambele state membre ale Uniunii Europene, găzduiește 3,6 milioane de refugiați din Siria, dar și din alte state din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu.

În luna martie a anului 2016, Uniunea Europeană și Turcia au agreat un acord de limitare a imigrației ilegale, în încercarea de a oferi migranților o alternativă la a-și pune viața în periocol.

Pentru a atinge acest scop, cele două părți au convenit atunci ca toți noii migranți aflați în situație neregulamentară care traversează, începând cu data de 20 martie 2016, frontiera dinspre Turcia către insulele grecești vor fi returnați în Turcia. De asemenea, pentru fiecare sirian care este returnat către Turcia dinspre insulele grecești, un alt sirian va fi relocat dinspre Turcia către UE, ținând seama de criteriile privind vulnerabilitatea ale ONU.

Ankara avea să primescă 3 miliarde de euro din partea comunității europene pentru a gestiona mai bine problema migrației.

De atunci, Ankara a acuzat în repetare rânduri Uniunea Europeană că nu și-a respectat angajamentele asumate prin acord, Erdogan amenințând de mai multe ori că va deschide porțile pentru a permite refugiaților să intre în Europa dacă nu i se va garanta un sprijin internațional substanțial.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md