(update/video) Reprezentantul grupului de inițiativă: „Începând cu ora 18:30 propun să deblocăm străzile”

Protest la Guvern. Veteranii războiului de pe Nistru solicită demisia ministrului de Externe Aureliu Ciocoi, după declarația oficialului, potrivit căreia în 1992, Rusia a intervenit în conflictul armat „pentru a opri vărsările de sânge”.

Foto: UNIMEDIA

(update 20:00) Un grup de protestari a fost la întâlnire cu prim-minitrul Ion Chicu. Vezi despre ce au discutat.

(update 17:46) Protestatar: „Ion Chicu este așteptat în fața Guvernului la 18:30. Începând cu ora 18:30 propun să deblocăm străzile. Oamenii nu sunt vinovați cu nimic.”

(update 17:08) Protestatar: „Este confirmarea că Ion Chicu a plecat din Guvern.”

(update 16:51) Protestatar: „În spatele nostru stă sărăcia. În spatele lor stau holding-uri.”

(update 16:30) Reprezentantul grupului de inițiativă: „Zece persoane împreună cu presa mergem în câteva clipe la discuții. După întrevederea cu factorii de decizie, vom informa care sunt rezultatele.”

(update 16:21) Combatant: Avem revendicări pentru prim-ministru. Să fie clar, să nu vină niciun deputat. Vrem să fie transparent. Am înaintat o serie de cerințe printre care 2 proiecte de lege care le-a menționat colegul privind insituirea unei zile a Recunoștinței și altul. Micșorarea vârstei de pensionare a veteranilor. Pe viață fiecărui veteran oferirea poliței de asigurare, lecuirea la stații sanatoriale. Separatiștii transnistreni primesc ajutoare mai mult decât cei care și-au apărat țara. Vrem un minim de existență. Noi am stat la baza statalității, acum ei ne manipulează, să întoarcă miliardul și să mai taie din alocațiile președintelui. Știm că bani sunt.”

(update 15:52)„Persoane care au aflat despre protest de la Edineț și din alte localități s-au pornit la Chișinău”, a spus un alt protestar.

(update 15:47) Reprezentant: „Se duc negocieri destul de grele cu Guvernul. În timpul apropiat cred că o să ne întâlnim. Cerințele sunt următoare: aprobarea în ședință de urgență a creării în cadrul Guvernului a unei subdiviziuni privind protecția socială și cea a veteranilor de război. Modificarea Legii 433 privind instituirea zilei recunoștinței concomitent cu ziua memoriei celor căzuți în războiul de pe Nistru; demisia urgență a ministrului Ciocoi, respectarea întocmai a legii privind echitatea statutului de veteran de război. Așa cum minim 500 de lei se oferă veteranilor celui de-al doilea Război Mondial, așa și pentru ceilalți veterani să ofere 500 de lei. Acest protest este din cauza infuncționalității a unor funcționari publici. Așteptăm timp de 15 minute. În timpul apropiat ne vom așeza la masa de discuții. Acestea sunt cerințe minime. Discuția va avea loc în doar în prezența presei.”

(update 15:07) Polițiștii negociază cu protestatarii ca aceștia să deblocheze străzile pentru traversarea transportului public. „Vrem să vorbim cu un parlamentar, cu Dodon.” Combatant: „Rusia este un stat agresor.”

(update 14:13) Centrul capitalei, blocat de protestatari. Zeci de automobile, troleibuze stau pe loc. Străzile Aleksandr Pușkin și Bănulescu-Bodoni, blocate.

(13:49) Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc: „Din 16 revendicări, o parte din ele au fost soluționate, o altă parte se află în proces de soluționare. Orice document care trebuie schimat, necesită timp, nu se face într-o zi. S-a luat decizia să se ofere polița de asigurare celor care sunt șomeri, aproximativ 5000 de persoane (nu au bani sau loc de muncă). În ceea ce privește solicitarea demisiei Guvernului și a ministrului de externe Ciocoi, Gaiciuc a precizat că nu este nevoie de demisii.

Gaiciuc / Sursa:privesc.eu/captură video

„Nu. Eu consider că cu cât mai des o să dăm demisia Guvernului, cu atât mai greu o să trăim. Nu trebuie să dăm demisia numai pentru că o pătură a societății este nemulțumită. Câte probleme au medicii, cei care merg cu troleibuzul...”

(13:27) Presa este interzisă la întrevedere. Reprenentant al grupului de inițiativă: „Este o insituție publică. Toată lumea trebuie să cunoască calitatea discuțiilor. Legea cu privire la veterani vă obligă să informați. Faptul că nu permite reprezentanții presei o calificăm drept „viitoare tentativă de a tergiversa subiectul.”

(update 13:11)Cinci reprezentanți ai grupului de inițiativă, invitați la discuții de către Chicu în Guvern.

(update 12:56) Un protestatar a făcut înconjurul clădirii Guvernului, pentru a arăta atmosfera de la fața locului. Zeci de mașini și autobuze de poliție, furtunuri cu apă, în spatele Executivului. Întrebați polițiștii din spatele Guvernului pe cine apără, unul din ei a răspuns: „Îl apăr pe Chicu.” Batalionul cu destinație specială „Fulger”, echipați cu căști și scuturi, polițiști, toți sunt în jurul clădirii Executivului.

(12:52) Zeci de polițiști și Batalionul cu destinație specială „Fulger”, în spatele Guvernului. Zeci de autobuze și mașini de poliție sunt în spatele clădirii Executivului.

(update 12:44) Porțiunea de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt dintre străzile Bodoni-Pușkin, blocată în continuare de către protestatari.

(update 12:32) Sute de protestatari scandează „Noi nu cedăm!”. Protestatar: „Lasă să iasă în față fricosul de Chicu!”

(update 12:29) Mulțimea este nemulțumită de felul în care Igor Dodon se manifestă în spațiul public. Oamenii sunt indignați că au o pensie mizeră de câteva sute de lei, iar Dodon se îmbracă în haine de firmă de zeci de mii de euro.

(update 12:12) Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, blocat de către protestatari. Mulțimea: „Trebuie să ne protejeze pe noi, nu pe Guvern. Poliția apără călăiii. Blocăm traseele.”

Protest / Sursa:UNIMEDIA

(update 12:04) Veteranii cer polițiștilor să se dea la o parte pentru a le permite să intre în clădirea Guvernului. Mulțimea îl solicită pe premierul țării: „Chicu, ieși afară!”. Protestatar: Haideți să blocăm intrările din țară, să blocăm aeroportul, pentru ca ei să nu fugă. Aici sunt majoritatea veterani și societatea civilă. Până seara trebuie toți judecați. Vrem demisia Guvernului, demisia lui Dodon, și alegeri anticipate.”

( update 11:52) Unul din protestatari a menționat că a venit de dimineață la Guvern iar ministrul Chicu i-a ținut în ho. „Ne-a ținut în hala (n.r. hol) din antreu, ne-a spus din cinci în cinci minute că vine. Nu a venit. Cine suntem noi? Noi am ieșit de acolo și am venit aici. Noi am solicitat să iasă tehnocratul, noi am îaintat solicitare pe 10 februarie,nu am primit răspuns, astăzi am venit să mai solicităm o dată, nu prin antiameră. Vrem Demisia lui Ciocoi, demisia lui Greceanîi, pentru că nu a făcut nimic săptămâna trecută, nu a ținut un minut de reculegere, demisia lui Chicu, la toți”

Protest la Guvern! / Sursa:UNIMEDIA

(update 11:41) Mulțimea scandează „PD-PSRM, ciuma roșie,” aceștia fac apel la ceilalți cetățeni să se alăture la protest în PMAN.

(update 11:32) Mulțimea se organizează și îndeamnă cetățenii să iasă la protest. Oamenii scandează „Dodon la pușcărie!.”

Protest la Guvern! / Sursa:UNIMEDIA

Veteranii scandează „Dodon la pușcărie”, „Jos Guvernul” și „Hoții.” Mulțimea a spart geamurile la o ușă a clădirii Executivului.

Protest la Guvern! / Sursa:UNIMEDIA

UNIMEDIA transmite live:

Amintim că astăzi la depunerea de flori la monumentul „Maica Îndurerată”, Ion Chicu a făcut un apel comun prin care reafirmă năzuința poporului moldovenesc de a trăi în pace și bunăstare, îndemnând cetățenii ca împreună să făurim și să dezvoltăm în continuare Republica Moldova.

Moțiunea simplă ce nu a fost înregistrată în Parlament, a fost înregistrată de Blocul ACUM, după ce Aureliu Ciocoi a declarat recent că evenimentele care au avut loc în 1992 pe Nistru reprezintă un conflict armat cu pierderi umane declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană. „Factologic, armata Federației Ruse dislocată la acel moment în regiunea transnistreană a intervenit pentru a opri vărsările de sânge”, a declarat ministrul.

Ulterior, după ce a fost convocat la o ședință a fracțiunii PD în Parlament, democrații au declarat că Aureliu Ciocoi regretă „exprimarea nereușită și își cere scuze în fața cetățenilor Republicii Moldova și veteranilor războiului de pe Nistru”.


Pub