PAS va înainta repetat o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe

Formațiunea politică PAS va depune din nou o moțiune simplă împotriva ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, pe fonul protestului veteranilor războiului de pe Nistru, care are loc astăzi în fața Guvernului.

Foto: UNIMEDIA

Anunțul a fost făcut de deputatul Sergiu Litvinenco. Oficialul a scris că veteranii de pe Nistru au fost „jigniți în cel mai iresponsabil mod” de „acțiunile nesăbuite ale lui Dodon manifestate atât în ceea ce privește nesoluționarea revendicărilor sociale ale celor care au apărat independența Republicii Moldova, cât și păstrarea în funcție a ministrului de externe Ciocoi”.

„Suntem ferm convinși că Ciocoi trebuie demis din funcție. De aceea, vom pregăti o nouă moțiune simplă pe care o vom depune la prima ședință a Parlamentului. Facem apel către toţi deputaţii să semneze această moţiune„, a declarat Litvinenco.

Seriu Litvinenco / Sursa:Seriu Litvinenco/Facebook

Amintim că la 13 februarie 2020, fracțiunile Platformei DA și PAS au înregistrat o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, motivul fiind „declarațiile impertinente ale ministrului legate de evenimentele din 1992”.

La data de 20 februarie, moțiunea împotriva lui Aureliu Ciocoi nu a fost admisă în procedura legislativă. Zinaida Greceanîi anunțase că moțiunea nu va fi supusă votului în Parlament, deoarece nu a trecut de procedura legislativă.

Moțiunea simplă înregistrată de Blocul ACUM a fost înregistrată după ce Aureliu Ciocoi a declarat că evenimentele care au avut loc în 1992 pe Nistru reprezintă un conflict armat cu pierderi umane declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană. „Factologic, armata Federației Ruse dislocată la acel moment în regiunea transnistreană a intervenit pentru a opri vărsările de sânge”, a declarat ministrul.

Declarațiile lui Ciocoi a stârnit imediat reacții negative. Chiar a doua zi, mai mulți veterani s-au adunat în fața Guvernului cu pancarte și au cerut demisia ministrului de Externe.

Astăzi are loc un protest în Piața Marii Adunări Naționale. Mulțimea scandează „PD-PSRM, ciuma roșie,” „Dodon la pușcărie!”, aceștia fac apel la ceilalți cetățeni să se alăture la protest în PMAN.


Pub