Candu anunță că Pro Moldova va susține moțiunea repetată împotriva ministrului Ciocoi, „a încercat să fenteze istoria”

Andrian Candu a anunțat că grupul parlamentar Pro Moldova va susține moțiunea simplă repetată împotriva ministrului de externe, Aureliu Ciocoi.

Foto: UNIMEDIA

„Grupul parlamentar Pro Moldova va susține moțiunea repetată împotriva ministrului Ciocoi, care a încercat să fenteze istoria și să reînterpreteze adevărul”, a declarat liderul grupului parlamentar.

Andrian Candu a condamnat decizia foștilor colegi din PDM care s-au opus introducerii precedentei moțiuni pe ordinea de zi a ședinței plenului. „Sperăm că de această dată nu vor fi „găsite” motive pentru a nu supune moțiunea dezbaterilor în plenul Parlamentului.”

Declarația vine după ce deputatul Sergiu Litvinenco, a anunțat că PAS va înainta repetat moțiunea simplă împotriva ministreului Ciocoi, invocând faptul că refuzul președintelui Dodon de a-l demite pe Aureliu Ciocoi a fost o insultă adusă veteranilor de pe Nistru.

Prima moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi a fost înregistrată la 13 februarie 2020 de către fracțiunile Platformei DA și PAS, motivul fiind „declarațiile impertinente ale ministrului legate de evenimentele din 1992”.

Moțiunea nu a fost dezbătută în Parlament, deoarece reprezentanții PSRM – PD din cadrul Biroului permanent al Legislativului au constat că documentul ar fi conținut unele carențe, argumente respinse de opoziție.

Moțiunea simplă a fost înregistrată după ce Aureliu Ciocoi a declarat că evenimentele care au avut loc în 1992 pe Nistru reprezintă un conflict armat cu pierderi umane declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană. „Factologic, armata Federației Ruse dislocată la acel moment în regiunea transnistreană a intervenit pentru a opri vărsările de sânge”, a declarat ministrul.


Pub