PAS despre desemnarea lui Năstase la prezidențiale: O decizie subită. Avem nevoie de un candidat cu șanse reale pentru a-l învinge pe Dodon

Partidul Acțiune și Solidaritate califică drept subită decizia Platformei DA de a-și înainta candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale ce urmează să aibă loc toamna.

Foto: UNIMEDIA

„PAS a luat act de încheierea subită de către PPDA a procesului de selectare și desemnare a candidatului unic și apolitic din partea forțelor pro-europene pentru alegerile prezidențiale. Reiterăm necesitatea susținerii unui candidat cu șanse reale de a-l învinge pe Dodon, avându-se în vedere importanța crucială a acestui scrutin pentru viitorul european și democratic al Republicii Moldova”, se menționează Partidul Acțiune și Solidaritate.

Andrei Năstase a fost desemnat, ieri, candidatul Platformei DA pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, la alegerile care se vor desfășura la toamnă.

Anterior, Platforma DA a lansat un apel către forțele pro-europene, în special către Partidul Acțiune și Solidaritate, de a desemna un candidat comun, apolitic, la alegerile prezidențiale, pentru a mări șansele forțelor de dreapta de a câștiga scrutinul și respectiv, fotoliul de șef al statului.

Lidera PAS, Maia Sandu, s-a arătat dispusă să susțină doar pe jumătate apelul lui Năstase, în ceea ce privește „candidatul comun al tuturor forțelor pro-europene”. Fosta prim-ministră a precizat, însă, că persoana susținută trebuie să fie cea care are cele mai mari șanse de câștig, potrivit sondajelor. Acestea o poziționează pe Maia Sandu pe locul doi în topul preferințelor alegătorilor, într-un eventual scrutin prezidențial, după actualul șef al statului, Igor Dodon.

Andrei Năstase a anunțat că este dispus să aștepte un răspuns pozitiv apelului formațiunii sale până la sfârșitul lunii februarie, în caz contrar, Platforma DA își va desemna propriul candidat.

La alegerile prezidențiale din 2016, Andrei Năstase s-a retras din cursă în favoarea Maiei Sandu, deși „sondajele îi ofereau lui mai multe șanse de câștig”, spune liderul Platformei DA. Maia Sandu a pierdut atunci, în turul doi, în fața lui Igor Dodon, cu o diferență de peste 4 puncte procentuale.

Andrei Năsatse a declarat, în repetate rânduri, că cedarea sa din 2016 a fost una „fără precedent” și nu singura de până acum și așteaptă ca și alți lideri, declarați pro-europeni, să „renunțe la orgolii pentru o strategie națională”.


Pub