Ministrul Apărării vine cu detalii privind „îmbunătățirea comunicării cu veteranii de război”

Ministrul Apărării vine cu precizări și detalii despre măsurile luate pentru protecția și ajutorarea veteranilor de război, în contextul protestelor cu participarea veteranilor acţiunilor de luptă pentru integritatea şi independenţa Republicii Moldova, care au loc astăzi în faţa Casei Guvernului. Victor Gaiciuc îndeamnă la calm și solicită stabilirea unor căi mai eficiente între veterani și Consiliul special creat pe lângă Ministerul Apărării.

Foto: Facebook

Iată mesajul ministrului Apărării:

„Îmi doresc să fiu înţeles corect şi să nu fie scoase din context declaraţiile pe care le-am făcut astăzi în faţa Guvernului.

- la propunerea Ministerului Apărării, în luna ianuarie curent, a fost constituit Consiliul naţional pentru problemele veteranilor de război, anume cu scopul de a asigura cadrul legal pentru protecția socială a veteranilor de război. Prin activitatea sa, acest for va contribui la soluţionarea eficientă a problemelor ce vizează protecţia socială şi de drept a veteranilor de război. https://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=6120;

- la 24 ianuarie, am desfăşurat prima şedinţă a acestui Consiliu, cu participarea prim-ministrului Ion Chicu. În cadrul şedinţei, pe lângă alte probleme importante, au fost abordate aspecte ce țin de condițiile de tratament balneo-sanatorial și reabilitare, îndemnizații pentru diferite categorii de veterani, acordarea legitimațiilor de tip nou. https://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=6140

- la şedinţa din februarie curent, a fost examinată posibilitatea acordării polițelor de asigurare medicală unui număr de circa 5000 de veterani de război, precum și majorării alocației lunare văduvelor de război până la 500 de lei pe lună. Totodată, a fost analizată posibilitatea de a asigura 124 de veterani de război cu servicii de reabilitare în cadrul Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare și a acorda asistență medicală în cadrul Spitalului Clinic al MSMPS pentru circa 600 de veterani suplimentar. https://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=6175

- Vineri, 28 februarie, Consiliul s-a reunit la Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare (CREPOR), într-o nouă ședință pentru a discuta realizările în domeniul protecției veteranilor și a se familiariza cu serviciile de reabilitare oferite acestora în cadrul instituției.

În cadrul ședinței, au fost examinate posibilitățile extinderii serviciilor de reabilitare pentru veterani, majorarea bugetului pentru renovarea și întreținerea instituției, alocării resurselor financiare suplimentare pentru CREPOR, în contextul majorării numărului de veterani de război, solicitanți ai serviciilor instituției.

Am pus în discuţie posibilitatea majorării pentru veterani a alocației lunare de la 200 până la 500 de lei pe lună, la fel ca și pentru văduvele celor căzuți şi am informat despre demararea în luna mai a examenului medical complex al veteranilor de război pentru evaluarea stării de sănătate și întreprinderea măsurilor necesare. https://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=6233

Reiterez, în calitate de membru al Cabinetului de Miniştri şi Preşedinte al Consiliului naţional pentru problemele veteranilor de război, întotdeauna am fost interesat să susţin veteranii şi să găsesc soluţii, în limita posibilităţilor, la problemele care îi preocupă zilnic.

În opinia mea, participanţii la protestele de astăzi nu sunt suficient informaţi în legatură cu acţiunile şi măsurile întreprinse de Consiliul pe care îl gestionez.

Consider că una din măsurile prioritare pentru a evita astfel de neînţelegeri ar fi stabilirea unui mecanism eficient de comunicare și informare a veteranilor privind măsurile întreprinse și drepturile acestora la alocații, legitimații, tratament și reabilitare, dar și la polițe de asigurare medicală.

În acest sens, mă adresez preşedinţilor organizaţiilor de veterani din teritoriu, care permanent participă la şedinţele noastre, să transmită veteranilor acţiunile şi deciziile pe care le adoptăm în cadrul acestora.

Îndemn toţi veteranii să fie calmi, să nu se lase manipulaţi şi implicaţi în diferite jocuri politice. Eu am fost întotdeauna deschis spre dialog.

Vreau să fac apel să-mi comunicaţi orice problemă cu care vă confruntaţi, astfel încât să cunosc specificul situaţiei şi împreună să căutăm soluţii.

Numărul meu de telefon este: 069102825.”


Pub