Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Intensificarea măsurilor de prevenire a apariţiei coronavirusului în capitală

   1840

Primăria municipiului Chişinău informează că serviciile municipale și instituţiile medicale de profil întreprind măsuri suplimentare pentru prevenirea cazurilor de îmbolnăviri prin coronavirus.

O informație in acest sens, a fost prezentată luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, de către responsabilii din domeniu, care au dat asigurări că sunt în desfășurare acțiuni concrete de igienizare, mai ales în transportul public, în instituțiile din sfera socială, inclusiv școli și grădinițe.

La rândul său, Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS), a menţionat că au fost efectuate 207 vizite inopinate în instituțiile de învăţământ din capitală. Astfel, s-a constatat că majoritatea instituțiilor dispun de medicamente, măşti de protecţie şi termometre, iar graficul dezinfectare este respectat.

De asemenea, DGETS recomandă evitarea deplasărilor elevilor peste hotare pe perioada vacanței de primăvară, amânarea matineelor în grădinițe sau organizarea acestora fără vizitatori din afara instituției.

În același timp, managerii întreprinderilor municipale de transport public au informat că angajații trec zilnic controlul medical și au fost instruiți asupra respectării măsurilor de protecție și combatere a infecțiilor respiratorii. Totodată, unitățile de transport sunt dotate cu recipiente ce conțin substanțe dezinfectante, iar după fiecare rotație a troleibuzelor și autobuzelor de rută, precum și la stațiile terminus se face igienizarea suprafețelor din interiorul vehiculelor.

În context, directorul Centrului de Sănătate Publică Chişinău (CSPC), Eudochia Tcaci, a îndemnat oamenii care au simptome de boală, inclusiv febră, să cheme medicul de familie la domiciliu sau să solicite ajutor la numărul unic de urgenţă 112. Responsabila CSPC, a spus că în Republica Moldova sunt suficiente teste pentru depistarea coronavirusului.

Viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, a solicitat responsabililor să intensifice măsurile de profilaxie împotriva COVID - 19. „Să fie suplinite stocurile cu dezinfectanți pe bază de alcool, pentru ca instituțiile de profil să poată interveni prompt conform competențelor pe partea de profilaxie sau de tratare a pacienților. Nu este cazul să intrăm în panică, trebuie ca fiecare cetăţean să acţioneze eficient în acţiunile de profilaxie a maladiei", a conchis Ilie Ceban.