Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Măsurile autorităților municipale pentru asigurarea cu transport public a unor rute municipale, după sistarea activității operatorilor privați

   1815

Primăria municipiului Chișinău informează că autoritățile publice locale au întreprins măsuri de urgență în vederea asigurării cu transport public a călătorilor, după sistarea activității unor rute gestionate de operatori privați. Astfel, liniile respective au fost suplinite prin implicarea unităților din cadrul Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" (PUA) și prin completarea rutelor de troleibuz care circulă pe străzile Miorița, Grenoble, bd. Traian, Gh. Asachi, șos. Hâncești, str. Ismail și str. Muncești.

Serviciile municipale de profil examinează fluxurile de călători pe fostele rute asigurate de operatori privați, cu microbuze, pentru a asigura cetățenii, în termen rezonabil, cu troleibuze și autobuze. Subiectul a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Lilian Copaci, șef interimar al Direcției transport public și căi de comunicație a informat că au fost luate măsuri de urgență, ca urmare a sistării activității rutelor nr. 175, nr. 135 și nr.129 ( de microbuz), iar în prezent sunt purtate discuții cu primăriile din localitățile afectate de aceste schimbări: com. Trușeni, sat. Dumbrava, or. Durlești, str. Codrilor, precum și str. Băcioii Noi, pentru a asigura zonele afectate cu transport local până la stația rutelor de troleibuz.

De asemenea, cu referire la zona din or. Codru, str. Sihastrului și str. Schinoasa Deal, (unde activau rutele 108 și 178, sistate din motive economice), de luni dimineața s-a intervenit cu autobuzul până la str. Miorița. Serviciile de profil au intervenit și în localitatea Grătiești, pe rutele 10 și 28, unde au fost puse pe linie autobuze ale PUA.  

Autoritățile vor monitoriza fluxul de călători din or. Codru, pentru ca, ulterior, să deschidă o rută de autobuz.  

În context, viceprimarul Ilie Ceban a solicitat serviciilor municipale de profil, ca în timp de 2 zile să evalueze situația pentru zonele unde urmează a fi operate intervenții la rutele municipale de transport public și să prezinte un raport administrației municipale. „Noi avem capacitate și trebuie să facem față acestor provocări, a spus Ilie Ceban.  

În context, viceprimarul de ramură, Victor Chironda, a menționat că microbuzele de linie erau mai mult o sursă de venit pentru administratori, decât asigurau sistemul de transport public municipal. Iar scăderea fluxului de călători în ultima perioadă a favorizat decizia proprietarilor de a le închide pentru că nu mai erau rentabile din punct de vedere economic. „Primăria urmează să revizuiască structura liniilor de transport public pentru a evita dublarea rutelor, în zona centrală a orașului. Aici va fi necesar și introducerea biletului unic de călătorie și alte măsuri, dar spre asta tindem", a mai spus Victor Chironda.