07:13:41 20.04.2024
Stiri

Nicu Popescu și-a schimbat opinia despre RĂZBOIUL de pe Nistru: „În loc să se ceară RETRAGEREA imediată și necondiționată a trupelor ruse, Președinția și Guvernul au preluat necondiționat poziția MAE al Federației Ruse”

Politică 02.03.2020 13:58 Vizualizări3131 Autor: Ziarul National
Nicu Popescu și-a schimbat opinia despre RĂZBOIUL de pe Nistru: „În loc să se ceară RETRAGEREA imediată și necondiționată a trupelor ruse, Președinția și Guvernul au preluat necondiționat poziția MAE al Federației Ruse”


Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, este convins că Federația Rusă a încurajat și alimentat conflictul din 1992 prin acțiuni politice, diplomatice, mediatice și militare. Declarația a fost făcută astăzi, în contextul celor 28 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru.

„Pe 2 martie 1992 a fost scrisă o filă neagră în istoria R. Moldova: conflictul armat de pe Nistru. Federația Rusă a încurajat și alimentat acest conflict prin acțiuni politice, diplomatice, mediatice și militare. Propaganda deșănțată împotriva independenței R. Moldova a fost una dintre principalele cauze în izbucnirea conflictului, iar forțele militare ruse au acționat și intervenit pe față în sprijinul forțelor separatiste și împotriva statului R. Moldova”, a menționat Nicu Popescu, care acum câteva luni, atunci când era ministru, spunea că în 1992 a fost un „război civil”, iar ulterior și-a cerut public scuze pentru această afirmație.

Citește și: Un deputat al Blocului „ACUM” îi cere DEMISIA lui Nicu Popescu, după prestația lui Dodon la ONU. „După un astfel de discurs, coordonat se pare cu MAEIE, se impune măcar demisia de onoare a ministrului Nicu Popescu”

În opinia fostului ministru, actualele autorități de la Chișinău au preluat poziția Ministerului de Externe al Federației Ruse.

„Dar vreau să vă mai atenționez și asupra altei file negre din istoria politică a țării noastre, care se scrie chiar zilele și lunile acestea. Astăzi asistăm la un atac frontal asupra principiilor de bază ale diplomației noastre legate de soluționarea conflictului transnistrean. În loc să se ceară respectarea angajamentelor de la Istanbul privind retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei, Președinția și Guvernul Moldovei au preluat necondiționat poziția Ministerului de Externe al Federației Ruse prin care această retragere trebuie „sincronizată” cu reglementarea politică a conflictului! În loc să se solicite lansarea unei misiuni civile de menținere a păcii și respectarea neutralității constituționale a țării, în plan internațional se promovează fantoma „recunoașterii internaționale a neutralității”. Această inițiativă nu numai că este contrară dreptului nostru suveran de a decide ce politică externă avem, dar va putea fi utilizată și pentru a deturna relațiile noastre cu UE și SUA”, a adăugat Nicu Popescu, în mesajul său postat pe Facebook.

Acesta a precizat că cinstirea memoriei și sacrificiilor celor căzuți pentru a apăra Independența R. Moldova nu trebuie să se facă nu doar prin depuneri de flori, dar și prin acțiuni de consolidare continuă a acestei Independențe pe diverse planuri: energetic, mediatic dar și diplomatic.

„Or, actuala guvernare nu doar că sfidează memoria războiului de pe Nistru, dar pare că acționează în detrimentul Independenței țării noastre”, a conchis Nicu Popescu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md