03:57:19 18.04.2024
Stiri

Comisia Europeană cere statelor membre ale UE să aprobe deschiderea negocierilor de aderare cu două state din Europa

Știri 02.03.2020 19:21 Vizualizări1801 Autor: Ziarul National
Comisia Europeană cere statelor membre ale UE să aprobe deschiderea negocierilor de aderare cu două state din Europa


Comisia Europeană își menține recomandarea pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, a afirmat luni comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, prezentând noile rapoarte privind progresele înregistrate de cele două țări, care așteaptă încă din iunie 2018 să primească undă verde din partea statelor UE pentru demararea tratativelor de aderare.

„După adoptarea în luna februarie a metodologiei revizuite pentru procesul de aderare, prezentăm astăzi informațiile noastre actualizate privind Albania și Macedonia de Nord, care arată că aceste țări și-au intensificat eforturile și au obținut noi rezultate concrete și durabile în domeniile-cheie identificate în Concluziile Consiliului din iunie 2018. Comisia își menține cu fermitate recomandările privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord și sper că statele membre vor lua o decizie favorabilă în săptămânile următoare”, a spus Várhelyi.

Comisia Europeană a prezentat informații actualizate privind progresele înregistrate de Albania și Macedonia de Nord pe calea continuării reformelor legate de statul de drept, în special în domeniile stabilite de statele membre, în luna iunie a anului 2018.

”Cele două țări au obținut noi rezultate concrete și durabile și, prin urmare, recomandarea Comisiei privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord rămâne valabilă”, se arată într-un comunicat executivului european remis caleaeuropeană.ro.

Anunțul Comisiei Europene vine după ce, la Conferința de Securitate de la München, președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că va fi de acord ca Macedonia de Nord și Albania să înceapă negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană, dacă raportul executivului de la Bruxelles este unul favorabil demarării tratativelor. Afirmațiile liderului de la Elysee au fost percepute ca un potențial dezgheț, în condițiile în care Franța a blocat prin veto deschiderea tratativelor cu Skopje și Tirana.

În informațiile actualizate prezentate luni, Comisia Europeană descrie în mod faptic și obiectiv progresele înregistrate de cele două țări din iunie 2018 și până în prezent în domeniile evidențiate de Consiliu.

În cazul Albaniei, informațiile actualizate evidențiază progresele înregistrate în punerea în aplicare a reformei justiției și în procesul de verificare a judecătorilor și a procurorilor, bilanțul măsurilor luate în materie de luptă împotriva corupției și a criminalității organizate, inclusiv în ceea ce privește cultivarea canabisului și traficul de droguri tari. Informațiile actualizate prezintă și alte aspecte relevante, cum ar fi acordul privind calea de urmat în vederea reformei electorale și eforturile de reducere a numărului de cereri de azil nefondate.

În cazul Macedoniei de Nord, informațiile actualizate vizează măsurile importante luate pentru a consolida independența sistemului judiciar, inclusiv adoptarea recentă a legii revizuite privind Ministerul Public. Informațiile actualizate evidențiază îmbunătățirea rezultatelor obținute în combaterea corupției și a criminalității organizate, precum și înregistrarea de progrese în ceea ce privește reforma serviciilor de informații și a administrației publice.

Balcanii de Vest reprezintă o prioritate pentru Comisie, care urmează o abordare axată pe trei direcții în 2020. La 5 februarie, Comisia Europeană și-a prezentat propunerea de a impulsiona procesul de aderare la UE, făcându-l mai credibil, mai dinamic, mai previzibil și mai politic și imprimându-i o orientare politică mai puternică. În paralel, Comisia își menține cu fermitate recomandările privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, întrucât ambele continuă să obțină rezultate în materie de reforme. În al treilea rând, în vederea pregătirii Summitului UE-Balcanii de Vest, care va avea loc la Zagreb în perioada 6-7 mai, Comisia va prezenta un plan de dezvoltare economică și de investiții pentru această regiune.

Deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord este ținută în șah de Franța, sprijinită de Danemarca și Olanda. Țările UE au amânat de trei ori deja o decizie în acest sens. În aprilie 2018, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord. În iunie 2018, la finalul președinției bulgare a Consiliului UE, un mandat care a avut ca prioritate conectivitatea europeană a Balcanilor Occidentali, Franţa, Olanda şi Danemarca au frânat procesul de aderare. Situația s-a repetat la 18 iunie 2019, la finalul președinției României la Consiliul UE, când tot Franța, Olanda și Danemarca s-au opus să dea undă verde acestor tratative și au întârziat din nou o astfel de decizie, deși Comisia Europeană recomandase lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, pe fondul rezultatelor pozitive înregistrate de cele două state din Balcanii de Vest în cadrul agendei lor de reformă. La 17-18 octombrie 2019, subiectul a ajuns pentru prima dată pe masa Consiliului European, însă Tirana și Skopje au fost lăsate, din nou, în așteptare de veto-ul Franței. La momentul respectiv, s-a încercat inclusiv o decuplare și o începere diferențiată a tratativelor, însă Franța s-a opus ambelor idei.

Blocarea repetată a unor astfel de decizii a venit și în contextul în care Macedonia de Nord a depus eforturi enorme pentru a primi undă verde, incluzând aici istoricul acord de la Prespa semnat de guvernele de la Skopje și Atena privind schimbarea denumirii acestei țări, o decizie care a favorizat deja începerea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la NATO, proces așteptat să se încheie în primăvara anului 2020.

Pentru a oferi undă verde pentru demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană unui stat aspirant este nevoie de unanimitatea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Consiliul Afaceri Generale din martie 2020 ar urma să discute calea de urmat în privința politicii de extindere, pe baza metodologiei revizuite, precum și progresele înregistrate de Macedonia de Nord și Albania, în vederea deschiderii negocierilor de aderare. Peste câteva luni, Comisia Europeană va prezenta, în cadrul pachetului său anual privind extinderea, o evaluare mai detaliată a situației de ansamblu a progreselor înregistrate de toți partenerii procesului de aderare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md