Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase anunță că va candida la prezidențiale


Andrei Năstase
Andrei Năstase

Liderul PPDA Andrei Năstase a anunțat că va candida la președinție, la alegerile din toamnă, la care principalii favoriți ar fi, potrivit sondajelor de până acum, Igor Dodon și colega lui Năstase din Blocul ACUM, Maia Sandu. Cum și-a argumentat Andrei Năstase decizia și cum a fost primită ea la Chișinău?

Andrei Năstase anunță că va candida la prezidențiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00
Link direct



Drept obiectiv principal Andrei Năstase anunță înfrângerea președintelui Igor Dodon, pe care l-a acuzat repetat că şi-a subordonat guvernul pentru a-şi asigura al doilea mandat, că a uzurpat puterea în stat şi ar îndepărta R. Moldova de cursul său pro-european.

Recunoscând divergențele cu aliata sa din ultimii ani Maia Sandu, Năstase a lansat un nou apel către alegătorii din Hâncești, care vor alege pe 15 martie un deputat în circumscripția uninominală, să-l voteze pe fostul membru al partidului Maiei Sandu, Grigore Cobzac, cel care a decis să candideze ca independent:


„Vă îndemn să nu facem experimente politice la Hânceşti. Vă îndemn pe toţi, cei de la Platforma DA, din alte partide democratice pro-europene să facem front comun în circumscripţia 38 ca o repetiţie în perspectiva alegerilor prezidenţiale.”

Partidul Platforma DA a decis să-l înainteze pe Andrei Năstase lăsând să se înțeleagă că a epuizat toate încercările de a identifica un candidat apartinic comun al forţelor pro-europene. Vicepreședintele formațiunii Alexandru Slusari a recunoscut că încercările de a identifica un candidat neafiliat politic au durat patru luni, dar s-ar fi ciocnit de un obstacol arhicunoscut:

„Reieșind din realitatea politică, din ceea ce am văzut, de anumite doze de egoism noi cu toată puterea mergem înainte, mergem în această luptă politică deloc uşoară pentru a câştiga.”

Mai mulți experți constată că Năstase și-a anunțat candidatura fără a o mai negocia cu lidera PAS, Maia Sandu, care a candidat împotriva lui Dodon în 2016 din partea ambelor partide, după ce Năstase și-a retras candidatura în favoarea ei.

PAS a anunţat într-un comunicat de presă că a luat act de „încheierea subită de către PPDA a procesului de selectare și desemnare a candidatului unic și apolitic din partea forțelor pro-europene pentru alegerile prezidențiale”. PAS reiterează în comunicat că e nevoie de un candidat al dreptei cu șanse reale de a-l învinge pe Igor Dodon.


Potrivit sondajelor de opinie principalii favoriţi ai cursei prezidenţiale sunt Igor Dodon şi Maia Sandu. Popularitatea lui Andrei Năstase, în aceleaşi sondaje, este în scădere, iar unii analişti fac trimitere la eşecul acestuia la localele din toamna anului trecut, la care funcţia de primar al Chișinăului a fost câștigată în premieră de un politician de stânga. Iată de ce unii comentatori, între ei Anatol Ţăranu, întrevăd îndărătul deciziei lui Năstase de a candida o încercare de fapt de a reface imaginea partidului, confruntat deopotrivă cu liderul, cu căderea popularităţii. Ţăranu nu exclude că după ce va încerca să refacă imaginii partidului, Năstase ar putea să se retragă în favoarea unui candidat mai bine plasat.

Andrei Năstase declara recent că nu va repeta „exercițiile care nu au dat roade” comentând gestul său de a se retrage în favoarea Maiei Sandu la prezidențialele din 2016.

Analistul politic Ion Tăbîrţă de la Institutul Viitorul crede că Andrei Năstase a făcut o mişcare tactică pentru a forţa eventuale negocieri cu Maia Sandu pe fundalul unor disensiuni tot mai pronunţate:

„Deja de ceva timp asistăm la anumite discordanțe între forţele pro-europene – Platforma DA şi PAS. În etapa post guvernare acele disensiuni, care probabil erau şi mai înainte, au erupt. Platforma DA încearcă în contextul acestor neînţelegeri să se poziţioneze cât mai convenabil în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Faptul că Andrei Năstase şi-a înaintat candidatura va fi un motiv de negocieri între PPDA, PAS, poate şi alte partide pro-europene.”

Comentatorul Nicolae Negru nota în cel mai recent editorial din Ziarul Naţional că PPDA trebuia, măcar de formă, să propună un candidat neafiliat politic în încercarea de a convinge partidele proeuropene și unioniste să-l accepte. „Decizia lui Năstase nu trebuie dramatizată. Concurența civilizată între candidații pe dreapta va stimula participarea necesară la alegeri”, consideră Nicolae Negru.

Previous Next

XS
SM
MD
LG