‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
22.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriApicultorii din UE cer intervenția Comisiei Europene: Mierea importată din China și Ucraina afectează...

Apicultorii din UE cer intervenția Comisiei Europene: Mierea importată din China și Ucraina afectează producția locală

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Copa-Cogeca, una dintre cele mai mari asociații europene a producătorilor agricoli, suspectează Ucraina că a exportat miere diluată cu sirop de zahăr în UE. La rândul său, Ucraina respinge acuzațiile, scrie DW.

Abia anul trecut, părțile au ajuns la un acord cu privire la livrările de carne de pui din Ucraina, însă conflictul privind exportul de lemn neprocesat din Ucraina nu a fost încă soluționat. Acum, un nou motiv de de dispută a ajuns a fi mierea livrată de Ucraina.

În luna februarie asociația Copa-Cogeca a anunțat o „criză” pe piața mierii.

„Vitalitatea apiculturii în Europa este o problemă la ordinea zilei. Mierea europeană, din cauza unei „concurențe inacceptabile” prin care mierea și de calitate proastă livrată din țări terțe precum China și Ucraina, ajunge a fi comercializată la prețuri mici și afectează vânzările de miere europeană”  a relatat organizația într-un document.

Organizația susține că cea mai mare influență în dezvoltarea acestei probleme o are China, mai ales că standardele de calitate chineze nu corespund cu cele stabilite de UE.

„Experții estimează că din volumul total al importurilor chinezești de miere: 70% este sirop de zahăr și 30% – miere”, se arată în document.

Pentru mierea ucraineană, este înregistrată o creștere a importurilor de la 20 de mii de tone în 2013 la 47 de mii de tone în 2017 și o scădere a prețurilor la 1,69 euro per kilogram în 2019.

„Aceste volume și prețuri dau motive de suspiciune că Ucraina utilizează sirop de zahăr care este greu de determinat”, a menționat Copa-Cogeca.

Pentru a depăși criza, Copa-Cogeca a propus 15 măsuri ce necesită a fi aplicate de UE. Printre acestea, marcarea exactă a originii mierii, sprijin pentru apicultorii din Uniunea Europeană și promovarea „mierii europene”. Etienne Bruno, șeful grupului de lucru pentru miere Copa-Cogeca, a declarat că organizația va încerca să convingă Comisia Europeană și deputații europeni să întreprindă aceste măsuri.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›