Centrala de la Cuciurgan planifică să exporte curent electric în România, cu susținerea autorităților de la Chișinău

Centrala electrică de la Cuciurgan, din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova, planifică să-și extindă capacitățile și să înceapă să exporte în 3-4 ani curent electric în România, imediat ce Chişinăul își va sincroniza sistemul electric cu cel european. Declarații în acest sens a făcut directorul întreprinderii, Alexei Șirma, scrie Sputnik.

Foto: Igor Rotari / UNIMEDIA

„Sistemul energetic moldovenesc examinează posibilitățile de consolidare a legăturilor cu sistemele energetice occidentale, inclusiv ale României. Noi așteptăm când se va încheia acest proces. În septembrie a avut loc ședința Comisiei de cooperare economică dintre Moldova și Rusia. Unul din angajamentele de atunci spunea că autoritățile de la Chişinău vor oferi Centralei de la Cuciurgan acces la infrastructură, pentru ca aceasta să-și extindă posibilitățile de export”, a declarat Alexei Șirma.

„Acum se lucrează la asta și noi am propus ca experții noștri să participe la grupurile de lucru respective, să nu ne trezim apoi că parametrii tehnici nu permit exportul curentului de la Centrala de la Cuciurgan către România. Proiectele sunt planificate pentru anii 2023-2024”, a mai declarat șeful întreprinderii din Transnistria pentru sursa citată.

Centrala de la Cuciurgan a majorat anul trecut cu 8 la sută volumele de curent electric produs şi exportat pe malul drept al Republicii Moldova, iar acum se pregăteşte de semnarea unui nou contract cu Chişinăul, în condiţiile în care actualul contract expiră pe 1 aprilie. Cota energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan în balanţa energetică a Republicii Moldova este de peste 60 la sută. În prezent, aceasta funcţionează acum la mai puţin de 20 la sută din capacitate.


Pub