Actualitate

Ex-ministru: Zero lei şi izolare totală. Guvernul Chicu e impotent

Potrivit agenţiei Infotag, ea a scris pe reţelele sociale că "finanţările externe la buget vin să suplinească resursele interne atunci când Guvernul este unul credibil şi face reforme, ca în cazul Guvernului Sandu, care a obţinut intrări suplimentare în buget în sumă de peste 2,1 mlrd. lei", transmite Știri.md.

"Guvernul condus de Ion Chicu a obţinut Zero lei şi izolarea totală a ţării. De aceea, guvernarea încearcă să-şi justifice eşecurile prin noi minciuni, pretinzând că meritul în îndeplinirea condiţionalităţilor nu aparţine fostei echipe guvernamentale, condusă de Maia Sandu", susţine Gavriliţa.

Potrivit ei, "pentru a primi suport bugetar, Guvernul trebuie în primul rând să aibă un program cu FMI".

"Amintesc că programul cu FMI a fost suspendat după ruşinoasa amnistie fiscală promovată de actualul premier în 2018 (în calitate de viceministru al Finanţelor – "I."), iar Guvernul Sandu a reuşit să relanseze programul şi să încheie cu succes două evaluări concomitente chiar în primele săptămâni de mandat.

În al doilea rând, finanţarea din partea UE poate fi accesată doar dacă sunt îndeplinite condiţionalităţile politice, cum ar fi respectarea normelor democratice şi a statului de drept, reforma justiţiei şi combaterea corupţiei.

Finanţarea UE a fost suspendată după grave derapaje democratice ale regimului Plahotniuc, cum a fost anularea alegerilor pentru Primăria Chişinău, iar Guvernul Sandu a reuşit restabilirea credibilităţii ţării prin veritabile progrese 8;n promovarea schimbărilor la sistemul electoral şi în combaterea corupţiei", a menţionat Gavriliţa.

Ea este convinsă că "prim-ministrul lui Dodon minte cu neruşinare, susţinând că nu au fost elaborate legile agreate pentru tranşa a doua a asistenţei macrofinanciare din partea UE, căci acest lucru a fost făcut încă la început de noiembrie".

"Minciunile se văd cu ochiul liber. Nu trebuie să fii specialist că să vezi diferenţa între cele doua Guverne, comparând calitatea rapoartelor de activitate după 100 zile", spune Gavriliţa.


 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *