Femeile au pierdut 14 mii de lei din salariu, în 2019, fiind discriminate în raport cu bărbații

Femeile au câștigat cu 14,4 % mai puțin ca bărbații în anul 2019, astfel fiind înregistrată cea mai mare pierdere financiară anuală pentru femei din ultimii șase ani, de peste 14 mii de lei. Informația a fost prezentată de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în contextul Zilei Egalității Salariale.

Foto: UNIMEDIA

Alina Andronache, specialistă în advocacy și comunicare în cadrul CPD, a spus, că pentru a atinge câștigul salarial al bărbaților, femeile trebuie să lucreze cu 36 de zile mai mult.

Cât despre etapa beneficierii de pensie pentru limita de vârsta anul trecut s-a înregistrat o diferență de circa 21,6%, în defavoarea femeilor. Andronache afirmă că anume aceste discrepanțe determină pierderi financiare pentru femei. Totodată, chiar dacă o femeie are același număr de ore, ocupă aceeași poziție în cadrul unei companii, se înregistrează o discrepanță, care avantajează bărbații. Astfel, s-a înregistrat o inegalitate de remunerare de peste 16%, arată datele colectate și prezentate de către Natalia Covrig, analistă de politici publice în cadrul CPD.

Potrivit lui Andrei Brighidin, expert în egalitate și combaterea discriminării, director pentru dezvoltare la Fundația Est-Europeană, sunt necesare politici și reforme esențiale pentru a oferi oportunități echitabile femeilor și bărbaților în relațiile de muncă.


Pub