(surse) Andrei Năstase va fi desemnat mâine candidatul Platformei DA la prezidențiale

Consiliul Politic Naţional al Platformei DA se întrunește mâine dimineață în ședință, iar pe ordinea de zi se află și subiectul legat de desemnarea candidatului pentru alegerile prezidențiale din toamna anului curent.

Foto: UNIMEDIA

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari a confirmat pentru UNIMEDIA că membrii Consiliului Politic vor discuta pe marginea candidaturii formațiunii pentru prezidențiale.

„Cine va fi desemnat se va decide mâine și se va anunța la conferința de presă”, a precizat Slusari.

Sursele UNIMEDIA susțin că liderul Platformei DA, Andrei Năstase va fi desemnat candidat la prezidențiale.

Anterior, Platforma DA a lansat un apel către forțele pro-europene, în special către Partidul Acțiune și Solidaritate să desemneze un candidat comun, apolitic, la alegerile prezidențiale, pentru a mări șansele forțelor de dreapta să învingă în cursă.

Lidera PAS, Maia Sandu s-a arătat dispusă să susțină doar pe jumătate apelul lui Năstase, în ceea ce privește „candidatul comun al tuturor forțelor pro-europene”. Fosta prim-ministră a precizat însă că persoana susținută trebuie să fie cea care are cele mai mari șanse de câștig, potrivit sondajelor. Acestea o poziționează pe Maia Sandu pe locul doi în topul preferințelor alegătorilor, într-un eventual scrutin prezidențial, după actualul șef de stat, Igor Dodon.

Andrei Năstase a anunțat că este dispus să aștepte un răspuns pozitiv apelului formațiunii sale până la sfârșitul lunii februarie, în caz contrar, Platforma DA își va desemna propriul candidat.

La alegerile prezidențiale din 2016, Andrei Năstase s-a retras din cursă în favoarea Maiei Sandu, deși „sondajele îi ofereau lui mai multe șanse de câștig”, spune liderul Platformei DA. Maia Sandu a pierdut atunci, în turul doi, în fața lui Igor Dodon, cu o diferență de peste 4 puncte procentuale.

Andrei Năsatse a spus, în repetate rânduri, că cedarea sa din 2016 a fost una „fără precedent” și nu singura de până acum și așteaptă ca și alți lideri, declarați pro-europeni, să „renunțe la orgolii pentru o strategie națională”.


Pub