Chișinău / Autoritățile vor să interzică bătutul covoarelor în curți. Ce interdicții mai sunt

PE LUNG

Bătutul covoarelor în spațiile aferente blocurilor de locuit, precum și în alte locuri publice din capitală, ar pute fi interzis. Autoritățile municipale au propus spre consultări publice Regulamentul privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în orașul Chișinău.

Mai mult, bătătoarele de covoare și sârmele de rufe ar putea fi evacuate. De asemenea, vor să interzică amplasarea şi utilizarea grătarelor de picnic, spălarea rufelor şi a covoarelor, precum şi uscarea lor pe domeniul public şi privat al municipiului.

PE SCURT

Prin acest regulament, autoritățile municipale vor să interzică distrugerea zonelor verzi din cartiere, pentru amenajarea de grădini de legume şi zarzavaturi.

În cazul în care te-ai parcat pe o zonă verde, ai putea fi sancționat, întrucât distrugerea de zone verzi sau degradarea zonelor verzi prin rupere, călcare, tăiere va fi interzisă prin regulamentul menționat mai sus.

De asemenea, va fi interzisă „circulaţia cu patine cu rotile, biciclete, motociclete sau vehicule în parcuri şi în zonele verzi, semnalizate ca atare”.

Dacă ai o capră și ai lăsat-o să pască în centrul orașului, așa cum s-a întâmplat la mijlocul lunii februarie în Ialoveni, ai putea fi sancționat.

Enlarge

86603413_10219145957673022_8891116704025804800_n
Sursa foto: Facebook/ Veaceslav Aftene / Ialoveni - orașul soarelui

Pentru că… va fi interzis păşunatul în parcuri, zone verzi şi în alte locuri unde nu este permisă creşterea animalelor.

Este interzisă tăierea ori scoaterea din rădăcini, fără autorizație a arborilor, puieţilor de arbori sau arbuștilor. Dacă va mai avea loc vreo „urgie albă”, așa cum s-a întâmplat la sfârșitul lunii aprilie 2017, doborând copacii, să știți că va fi interzis să-ți iei niște copaci rupți acasă. „Este interzisă însuşirea de arbori doborâţi de fenomene naturale, sau de arbori, puieţi ori lăstari care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, fără drept, de alte persoane”.

Enlarge

foto-protv
Sursa foto: ProTV

Este interzisă spălarea autovehiculelor pe străzi, în râuri sau pe malurile acestora şi în alte locuri ce aparţin domeniului public sau privat al municipiului Chişinău fără a deţine autorizaţiile legale necesare desfăşurării acestei activităţi.

De asemenea, nu vei putea să-ți lași punga de gunoi pe lângă tomberoanele de gunoi, pentru că va fi interzisă depozitarea pe suprafaţa platformei de colectare a oricărui deşeu, indiferent de tipul sau proveniența sa.

De asemenea, autoritățile vor interzice să arunci bilețelul de la troleibuz oriunde în altă parte, în afară de coșul de gunoi. Adică, va fi interzisă aruncarea pe domeniul public sau privat al municipiului Chişinău hârtiile, resturile mărunte de ambalaje care se produc cu ocazia utilizării mijloacelor de transport şi a activităţii desfăşurate pe străzile localităţii.

Recomandările pe marginea proiectului de decizie supus consultărilor publice pot fi expediate până pe data de 2 martie, pe adresa Direcției generale locativ-comunale, la numărul de telefon (022) 22-32-64 sau pe e-mail [email protected].

Sursa foto principală: 999.md

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.