Cât costă să-ți instalezi o stație individuală de epurare a apei

PE SCURT

Șapte din zece gospodării din Republica Moldova nu au un grup sanitar în casă. Cele trei din zece care au baie în casă, sunt tentate să consume tot mai multă apă. Dar ce se întâmplă cu apa menajeră? Mulți dintre oameni aleg să facă o gaură de canalizare în pământ, iar apa menajeră ajunge în sol, infectând și apele. Alții nu permit apei să ajungă în pământ, fiind nevoiți să evacueze apa menajeră chiar și de două ori pe lună, plătind și câte o mie de lei.

Noi vă propunem o soluție ecologică la această problemă – stația individuală de epurare a apei.

PE LUNG

Sunt oameni care nu mai așteaptă ca autoritățile să respecte Constituția și să construiască din bani publici sisteme de canalizare și stații de epurare. Ei improvizează găuri de canalizare acasă sau instalează stații de epurare a apei individuale, chiar dacă pentru asta e nevoie să taie considerabil din bugetul familiei.

În reportajul „Veceul și demnitatea din fundul grădinii” noi am scris despre cum funcționează această stație individuală de epurare a apei, care este, în general, situația la capitulul canalizare, cât costă conectarea unui sat la un sistem centralizat de canalizare și care este legătura celor menționate cu demnitatea umană.

Din 1682 de localități din Republica Moldova, doar 126 au sisteme de canalizare. 73 dintre acestea au stații de epurare funcționale. Este important de menționat: canalizarea și stația de epurare nu trebuie despărțite. Fără o stație de epurare, apele menajere cu detergenți, fecale și urină ajung fie în sol, fie în râuri, afectând apele.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.