Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul general a convocat ședința Comisiei pentru situații excepționale privind măsurile de prevenire a coronavirusului

   2722

Primarul general, Ion Ceban, a convocat vineri ședința Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău, unde a fost raportată situația privind acțiunile întreprinse de subdiviziunile/întreprinderile municipale în vederea profilaxiei îmbolnăvirilor cu coronavirus, modalitatea de intervenție a structurilor municipale la înregistrarea posibilelor cazuri de îmbolnăviri, nominalizarea spitalelor în care vor fi tratați bolnavii, instruirea personalului, dotarea cu medicamentele necesare, consumabile și dezinfectanți.

De asemenea, subdiviziunile din domeniul social și cele prestatoare de servicii publice au raportat despre măsurile întreprinse privind prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirusul de tip COVID 19.

Șeful interimar al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a informat că în școli și grădinițe au fost efectuate vizite inopinate privind respectarea măsurilor impuse de Organizația Mondială a Sănătății referitor la profilaxia virusului de tip nou. S-a constatat că toate instituțiile dispun de soluții dezinfectante, iar în școli au fost distribuite materiale informative (stikere) despre spălatul corect pe mâini. De asemenea, s-au făcut recomandări referitor la evitarea deplasărilor în străinătate și chiar în interiorul țării și organizarea de matinee tematice cu mai puțini vizitatori.

La rândul lor, șefii de la întreprinderile municipale de transport public au declarat că personalul din subordinea lor este instruit și trece controlul medical zilnic. Totodată, unitățile de transport sunt dotate cu recipiente ce conțin substanțe dezinfectante, iar după fiecare rotație a troleibuzelor și autobuzelor de rută, precum și la stațiile terminus se face igienizarea suprafețelor din interiorul vehiculelor. De asemenea, la sfârșitul zilei de muncă, unitățile de transport sunt spălate. Mai mult, pe ecranele din interiorul troleibuzelor rulează spoturi video informative privind măsurile de profilaxie a infecțiilor respiratorii acute, inclusiv a coronavirusului.

Anumiți responsabilii au făcut solicitări de implicare a municipalității pentru achiziționare de dezinfectanți pe bază de alcool sau a dozatoarelor pentru dezinfectanți, în vederea suplinirii stocurilor existente în prezent.

În context, primarul general, Ion Ceban a menționat despre necesitatea informării populației pentru evitarea situației de panică privind îmbolnăvirea cu virusul COVID 19, precum și despre modalitatea de adresarea către instituțiile medicale în caz de necesitate.

De asemenea edilul a dat indicațiile de rigoare subdiviziunilor municipale pentru asigurarea desfășurării achizițiilor solicitate, pentru ca instituțiile de profil să poată interveni prompt conform competențelor pe partea de profilaxie sau de tratare a pacienților.