16:51:55 19.04.2024
Stiri

Cine ar fi următorii DEPUTAȚI democrați care vor PĂRĂSI formațiunea lui Filip: „Acolo au mai rămas oameni fideli lui Plahotniuc”. Dodon ar trebui să fie ÎNGRIJORAT, pentru că „oameni cu dosare nu au avut frică să plece”

Politică 28.02.2020 13:10 Vizualizări4790 Autor: Ziarul National
Cine ar fi următorii DEPUTAȚI democrați care vor PĂRĂSI formațiunea lui Filip: „Acolo au mai rămas oameni fideli lui Plahotniuc”. Dodon ar trebui să fie ÎNGRIJORAT, pentru că „oameni cu dosare nu au avut frică să plece”


Plecările din Partidul Democrat (PD) nu se vor limita doar la cei șase deputați, în frunte cu Andrian Candu. În PD au mai rămas foarte mulți oameni fideli lui Vlad Plahotniuc, iar președintele Igor Dodon ar cunoaște acest lucru. Pe aceștia nu-i vor opri nici dosarele pe care le au deschise pe numele lor, iar un exemplu în acest sens ar fi plecarea din PD a lui Vlad Cebotari, a declarat deputatul neafiliat, liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu.

Potrivit lui Țîcu, nu există o certitudine a PSRM în privința funcționării Guvernului Chicu și a majorității roș-albastre, așa cum se crede în exterior.

„A doua situație este legată de dezagregarea PD, care este reală și care a fost doar un prim semnal al lui Plahotniuc pentru gruparea lui Diacov și cei care au mai rămas în gruparea Filip. În interiorul PD mai sunt oameni care îl vor urma pe Candu. Asta este marea dilemă a lui Dumitru Diacov, care cu siguranță a fost cel care a tras sforile în aceste alianțe împreună cu Dodon. Și Diacov nu este sigur pe fracțiunea pe care o are la ora actuală. În orice moment din această fracțiune mai pot pleca alți democrați. Acest lucru nu înseamnă deloc că PD este la cheremul lui Dodon cu dosare, așa cum se spune, pentru că ruptura celor șase arată că, de fapt, oameni cu dosare nu au avut frică să plece și să aibă o părere distinctă. Este cazul lui Cebotari. Iar, pe de altă parte, ceea ce credeam că acești fugari comuniști, precum Vitiuc, Ivanov și Sîrbu, nu sunt nici pe departe un monolit, din moment ce Sîrbu a venit împreună cu Candu, iar în interiorul grupării lui Filip – lucru interesant – au rămas oameni fideli lui Plahotniuc, cum sunt Verdeș și Bîtcă”, a declarat Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

De asemenea, deputatul subliniază că în interiorul PD, inclusiv în Parlament, sunt oameni care nu sunt nici pe departe deciși în privința unei asocieri cu socialiștii. Astfel, alianța nedeclarată dintre PD și PSRM ar fi mult mai fragilă decât pare la prima vedere și s-ar putea ca Guvernul Chicu să nu mai aibă sprijin în Parlament.

„Tocmai asta e, că nu sunt voturi. Marea dilemă a PD la ora actuală, mai degrabă blestemul lui Filip și al lui Diacov, pentru că acesta este cadoul lui Plahotniuc pentru acești doi, este faptul că întreaga responsabilitate pentru deturnarea traseului european al R. Moldova le aparține în exclusivitate. Adică de astăzi înainte n-o să putem spune că în PD există un monolit.

Este clar că cei care vor rămâne vor asigura instaurarea lui Dodon în funcția de unic lider spiritual și politic al R. Moldova. Aceștia mai pot alege să fie alături de Blocul „ACUM” și împreună cu gruparea care s-a rupt (Pro-Moldova n.r.) să creeze o majoritate, pe care cu siguranță o va susține și fracțiunea Șor. Astfel, să fie investigat tovarășul Dodon pentru acțiuni de trădare de patrie și spălare de bani, finanțare din exterior. Să fie creată o nouă majoritate politică, un nou Guvern și să pregătească R. Moldova de alegerile prezidențiale fără Dodon. Acestea sunt opțiunile politice, care ar trebui să preocupe și preocupă mințile PD la ora actuală. Este partidul de control, așa, de viitor al alianțelor. Deci, poate juca și o carte, și alta. Totul depinde însă nu numai de PD, ci și de abilitățile liderilor Blocului „ACUM”, Andrei Năstase și Maia Sandu, de a negocia cu democrații. Dacă Blocul „ACUM” și PD ajung la o alianță de acest gen, ambele își pot salva imaginea și deveni jucători importanți în următorul scrutin electoral și chiar la prezidențiale. Asta este miza pe care trebuie s-o înțeleagă”, a conchis Octavian Țîcu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md