Sondaj iData printre experți și cetățeni: La alegerile din Hîncești, lupta acerbă se va da între Gațcan și Cobzac

La alegerile parlamentare noi din circumscripția Hîncești, din 15 martie, lupta se va da între candidatul PSRM, Ștefan Gațcan, și candidatul independent Grigore Cobzac. Cel puțin așa arată rezultatele sondajului „Barometrul Electoral 2020”, realizat de Compania Date Inteligente, în perioada 19-25 februarie.

Studiul iData a fost realizat în baza a două metodologii, una a inclus discuții cu 20 de experți pe subiectele menționate, iar alta - intervieverea a 100 de persoane din circumscripția Hîncești, prin telefon.

Întrebați ce șanse le dau celor 7 candidați care s-au înscris în scrutin, pe o scară de la 1 la 5 (5 fiind cu șansele cele mai mari) experții au răspuns în felul următor:

Cele mai multe puncte, 77, le-a obținut candidatul independent Grigore Cobzac. Acesta este urmat de candidatul PSRM, Ștefan Gațcan, cu 75 de puncte.

Pe locul trei se situează candidata PAS, Olesea Stamate, și candidatul PD, Ion Mereuță, cu câte 55 de puncte.

Vitalie Balinschi, de la Partidul Șor, și Dorin Chirtoacă din partea Blocului electoral UNIREA au acumulat doar câte 31 de puncte din partea experților, iar candidatul PLDM, Anatolie Postolachi, s-a plasat pe ultimul loc, cu 27 de puncte.

Altfel arată situația în urma intervievării alegătorilor. Din numărul celor care au răspuns pe cine ar vota la alegerile din Hîncești, 13% au spus că ar opta pentru Ștefan Gațcan, 11% - pentru Grigore Cobzac, iar câte 10% și-ar da votul pentru Olesea Stamate și Vitalie Balinschi.

Dorin Chirtoacă și Ion Mereuță au obținut doar câte 6%, iar Anatolie Postolachi - 2%.

Eroarea maximă oferită de sondaj este de 9,8%, însă din rezultatele obținute anterior, marja se încadrează în 4 puncte procentuale.


Pub