Curtea Constituțională din Germania a legalizat sinuciderea asistată pentru persoanele grav bolnave

Curtea Constituţională germană a decis miercuri că o lege din 2015 care interzice „serviciile comerciale de asistenţă la sinucidere” este neconstituţională, iar pacienţii bolnavi în fază terminală au „dreptul de a-şi alege moartea”, a explicat Andreas Vosskuhle, preşedintele Curţii Constituţionale, în decizia sa, transmite AFP.

Foto: Stígur Már Karlsson /Heimsmyndir

Hotărârea este o victorie majoră pentru pacienții bolnavi în fază terminală, pentru medici și asociaţii germane şi elveţiene de asistenţă la suicid, care au sesizat Curtea.

„Acest drept include libertatea de a-ți lua viaţa şi de a cere ajutor pentru a o face”, a declarat președintele Curții Consituționale din Germania. „Dreptul de a alege moartea nu este limitat la anumite faze ale vieţii şi bolii”, a explicat preşedintele Curţii Constituţionale.

În 2015, Bundestagul a interzis asistenţa „organizată” la suicid, pentru care sunt prevăzute pedepse cu până la 3 ani de închisoare. Ulterior, parlamentul a adoptat o lege care interzicea medicilor sau organizațiilor specializate pe bază comercială să promoveze moartea persoanelor bolnave terminale.

Decizia Bundestagului a atârnit critici din partea persoanelor grav bolnave, a mai multor medici și a organizațiilor specializate. Pacienții care doreau să recurgă la sinucidere asistată deprofesioniști au călătorit în străinătate sau au solicitat ajutorul rudelor.

Acum instanța a recunoscut că legea este neconstituțională. Curtea a decis că drepturile omului includ și dreptul de a muri la propria discreție - inclusiv dreptul de a se sinucide sau de a solicita ajutorul unui terț pentru a muri, scrie Deutsche Welle.

Publicația notează că acum medicii din Germania vor avea din nou dreptul de a-i sfătui pe pacienți despre felul în care pot pleca din viață, de a le prescrie medicamente letale, însă nu și de a le administra.


Pub