Scandal în Parlament pe indexarea pensiilor. Inițiativa a fost votată de PSRM și PD, dar criticată de ceilalți deputați

Proiectul de lege ce prevede indexarea de două ori pe an a pensiilor tuturor persoanelor a fost votat în prima lectură de către deputații socialiști și cei democrați. Potrivit acestuia, pensiile vor fi majorate în luna aprilie și octombrie, iar coeficientul de indexare va lua în calcul nivelul inflației înregistrat în semestrul precedent. Astfel, la 1 aprilie 2020 pensiile vor fi indexate cu 4,8%, iar la toamnă - cu 3%.

Foto: UNIMEDIA

Inițiativa a venit de la Guvern și a fost dur criticată de către deputații Platforma DA și PAS, care solicită ca indexarea să fie făcută pentru persoanele ce primesc pensie sub limita de existență, în total, potrivit lor, fiind vorba de 400 de mii de pensionari.

Deputatul PAS, Dan Perciun a spus că inițiativa „e o bătaie de joc”. „La nici trei luni de la modificările pe care le-am votat aici cu toții, Guvernul vine cu altele, care lovesc în cei cu cele mai mici pensii. De ce face acest lucru? Motivul este banal, bani nu-s!”, a spus Perciun.

„Inițiativa anterioră crea o discrepanță între beneficiari. De exemplu, unul este la limita de 1726 de lei, pentru că știți că minimul de existență pentru pensionari este 1726 de lei. Și acesta caz pensia se va indexa la 1 octombrie, iar cel care are o pensie 1727 de lei, depășind cu un leu, pensia lui nu se va indexa”, a explicat, la rândul său, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

La rândul său, Alexandru Slusari, deputat Platforma DA a ceurt să fie luat în calcul proiectul său de lege, care prevede modificarea cuantumului de indexare, astfel înât în cinci ani de zile să nu mai fie pensii sub limita de existență.

Liderul fracțiunii PD, Dumitru Diacov s-a mirat de criticile colegilor săi.

„Am mai fost în opoziție, dar aceștia deja... Mari meșteri la împărțit banii. Să majorăm cu atâta, să mărim acolo. Dar voi ați întrebat Guvernul, sunt acești bani pentru așa majorări? PD va susține acest proiect”, a spus Diacov.

Socialiștii s-au arătat nedumeriți de criticile opoziției și au menționat că prevederile proiectului de lege sunt coordonate și acceptate de către Fondul Monetar Internațional.

Proiectul a fost votat de PSRM și PD în prima lectură. Pentru a intra în vigoare, acesta urmează să fie votat și în lectură finală.


Pub