O știre fără coronavirus. Ce faci în primul weekend de primăvară?

PE SCURT

În primul weekend din această primăvară se organizează foarte multe evenimente interesante. Dacă ești vinificator sau agricultor, poți să te alături unor conferințe legate de domeniul tău și tehnologie. Dacă ești biciclist sau vrei să devii, mergi la un atelier care te va informa despre regulile de circulație. Poți mergi într-o seară la o întâlnire cu doi poeți sau poți sta acasă ca să urmărești Eurovision Moldova.

PE LUNG

1. Atelier de bicicultură

Vineri, 28 februarie, va avea loc un atelier cu profesorul de legislație rutieră Anatol Daicu. Specialistul mai este asistent universitar pe legislația rutieră și vamală la Universitatea Agrară de Stat. El va spune care sunt obligațiile, dar și drepturile bicicliștilor/telor în trafic, conform Codului Rutier în vigoare.

Evenimentul va avea loc la sediul EcoVisio, str. Mateevici 71, la ora 18:00. Acesta face parte dintr-o serie de evenimente legate de bicicletă. Vor mai avea loc încă trei evenimente despre experience – sharing, despre reparația bicicletelor și apoi vei porni într-o plimbare prin Chișinău și vei discuta despre subiectul poluării aerului.

2. Startup Weekend FoodTech

FoodTech reprezintă legătura dintre agricultură și tehnologii. Termenul este utilizat în cazurile când tehnologiile aduc un impact pozitiv asupra agriculturii, producției alimentare, lanțurilor de aprovizionare și canalelor de distribuție. Practic, este orice tehnologie aplicată modului în care producem, vindem sau servim mâncare.

În cadrul evenimentului Startup Weekend ediția FoodTech vei analiza modul în care pot fi rezolvate problemele legate de agricultură/alimentație prin intermediul inovațiilor și a tehnologiilor.

Iată câteva dintre subiectele cu care ar dori organizatorii să te încerce:

✔️ iFarm
✔️ IoT: bucătării și restaurante inteligente
✔️ Big Data pentru un sistem alimentar mai durabil
✔️ Agricultura Urbană
✔️ Ambalare inteligentă
✔️ Livrare de mâncare
✔️ Soluții sănătoase și dietetice
✔️ Siguranța alimentară
✔️ Deșeuri alimentare (reciclare și compostare)

Pe parcursul celor 3 zile din cadrul evenimentului vei fi provocat să creezi un prototip a unui produs minim viabil (MVP) cu caracteristici suficiente pentru a satisface necesitățile clienților țintă. Pe parcursul instruirilor vei primi feedback și sfaturi din partea mentorilor.

Evenimentul începe vineri, 28 februarie, la ora 18:00 și va dura până duminică. Acesta va avea loc la Generator Hub (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 202). Prețul biletului variază de la 5 euro până la 20 euro.

Poți adresa întrebări la adresa: [email protected]

3. Tehnologie și vin

WineTech 2.0 Moldova Conference este a doua ediție a conferinței regionale destinată aplicării Tehnologiilor în sectorul vitivinicol și are drept scop crearea unei platforme de explorare a tendințelor internaționale în acest domeniu, precum și elaborarea strategiilor de digitalizare și integrare a soluțiilor inovative în industria vinicolă locală.

WineTech 2.0 Moldova Conference oferă oportunitatea de a se implica într-un dialog productiv cu experții recunoscuți din domeniul WineTech atât din țară cât și din străinătate.

Subiectele care vor abordate în cadrul conferinței includ: proiecte WineTech de succes la nivel local și internațional, noi soluții de integrare a soluțiilor Tech la etapa de distribuire și promovare cere cresc vânzările produselor vinicole și multe altele.

Un subiect aparte va fi Turismul Vinicol Internațional și modul în care vinăriile Moldovei pot fi integrate mai eficient în circuitul turistic internațional.

La eveniment sunt invitați reprezentanții turismului vinicol local, proprietarii de vinoteci, somelieri și organizatori de degustări de vinuri, reprezentanți ai autorităților naționale cu tangență la industriile vitivinicole și Tech din Moldova; Top & Middle Management in Marketing și Business Development ale producătorilor vinicoli locali și alții.

WineTech 2.0 va avea loc pe 28 februarie 2020, ora 10.00-16.00 în incinta hotelului Jolly Alon (str.Maria Cibotari 37, Chișinău).

4. Vitalie Colț și Ronin Terente la Republica

Vineri, 28 februarie, ești invitat la întâlnirea cu cărțile Pacea din Transnistria – Vitalie Colț și Șterge conversația – Ronin Terente.

Vitalie Colţ s-a născut la 26 noiembrie 1972 în satul Mălăeşti, raionul Grigoriopol, stânga Nistrului. Absolvent al Colegiului de Medicină din oraşul Tighina. A cântat, scris versuri şi muzică în formaţiile Snails, Furiosnails, Via Dacă. Poeziile lui au apărut în antologiile Melopee pentru început de mileniu trei, Opt, e publicat în presa literară. Frecventează Atelierul „Vlad Ioviţă” de la Biblioteca publică „B.P.Hasdeu” din Chişinău.

https://www.facebook.com/CenaclulRepublica/photos/gm.537407130463014/4130243727001032/?type=3&theater


Ronin Terente
(Serghei Fiodor Terentii, n. 8.09.1987 în Ghidighici, suburbia orașului Chișinău), urmează în ciclul gimnazial studiile de Tâmplar / Operator la Mașinile de Prelucrat Lemn. Având școala profesională terminată decide, convins de câțiva prieteni din grupul BredArta, să meargă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, unde intră din a doua încercare. Joacă mai bine de 30 roluri diferite în scurt-metraje și spectacole. La 17 ani formează, împreună cu câțiva prieteni, trupa No Shagga, în care este textier și vocalist. Tot în 2014 lansează două bloguri de poezie, Balade Bolnave și poetrydatabase. În 2015 instituie blogul social Parazitul Proletar, iar în 2016 proiectul rap Micul Psih. A publicat în regim samizdat două cărți de poezie, Drumul spre Tibet și cartea/joc #epistolecătrenimeni.

Evenimentul va avea loc la Biblioteca Onisifor Ghibu.

5. De ce să exporți în Germania?

Sesiunea nr. 4 „Export Morning” este dedicată Germaniei. Evenimentul va avea loc  pe 28 februarie 2020, ora 08.30, la Agenția de Investiții, sala de Conferințe, et. 5, Bd. Ștefan cel Mare 134, Chișinău, Republica Moldova. Accesul gratuit, doar că este nevoie să te înregistrezi AICI.

Vor fi abordate subiectele:

  • De ce Germania? Economie și evoluții recente.
  • Relații bilaterale și starea comerțului.
  • Profilul consumatorului german.
  • Piața Germaniei. Dimensiune, dinamică și structură.
  • Exportul în Germania. Proceduri și cerințe.
  • Cum valorificăm potențialul?
  • Experiența de export ale companiilor locale pe piața Germaniei.

6. Descoperă profesia de polițist cu Daniel Mazepa

Dacă ai între 14-25 de ani, poți să vii la o întâlnire cu inspectorul principal Daniel Mazepa, șeful Secției Activitate Polițienească Comunitară la Inspectoratul General de Poliție.

Polițistul are șase ani de experiență și va vorbi despre activitatea Poliției Naționale, va vorbi despre procesul de angajare până la audierea bănuiților în comiterea infracțiunilor, despre negocieri în tentative de suicid la profilul psihologic al autorului neidentificat al crimei grave. Dar și despre comunicarea publică, Leadership și treninguri pentru polițiști în colaborare cu tinerii responsabili.

Mai interesant va fi să afli care ar fi secretul unui polițist de succes și cum îți dai seama dacă ți se potrivește această profesie. Vei avea o ocazia să pui întrebările ce te frământă de mult, direct unui polițist. De data asta fără frica de a fi arestat.

De asemenea, vei avea posibilitatea să faci un test în care să afli ce profesie ți se potrivește. Evenimentul va avea loc pe 28 februarie, la ARTICO (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 169), sala TRAINING (Blocul B etajul III). Ca să participi, este nevoie să te înregistrezi AICI.

7. Întâlnire cu un deputat din Parlament sau marxism-leninism?

Studenții de la medicină sunt invitați vineri, 28 februarie la ora 17:30, la o întâlnire cu deputatul PAS Dan Perciun. Evenimentul va avea loc la sediul PAS Youth.

Sâmbătă, 29 februarie, la ora 11:00, la sediul Partidului Comuniștilor, va avea loc un curs scurt despre marxism-leninism.

8. Hopa, hopa, vrem și noi în Europa”. TVC în satul Horești

Consiliul Local de Tineret Horești te invită la TVC în satul Horești! Evenimentul va avea loc pe 29.02.2020, ora 15:00, la Casa de cultură Horești.

Vor participa Consiliul Local de Tineret Horești; Consiliul Local de Tineret Zâmbreni; Consiliul Local de Tineret Răzeni; Consiliul Local de Tineret Cigîrleni.

9. Scurtmetraje made in Moldova

Filmele vor fi difuzate sâmbătă, pe 29 februarie, la ora 14:00, la adresa str. Columna 145.

Portetul lui Stalin – film docudramatic, o viziune asupra primilor ani după sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial.

Ofilire – film dramatic, ecranizarea operei Ofilire de Liviu Rebreanu.

Testamentul unui Cal – film dramatic, realizat din fotografii ce reflectă căutările existențiale ale unui tânăr.

Straniu, foarte Straniu... – film despre ceva straniu, realizat în cadrul concursului 48h Film Challenge. Way up.”

L-am iertat pe Tata – film documentar, istoria tânarului care a reușit să își învingă soarta.

Informații adiționale la numărul: 079 71 93 94

10. El Clasico sau Eurovision Moldova?

Sâmbătă seara la ora 20:00 va începe finala concursului Eurovision Moldova. O vei putea urmări la postul public de televiziune.

Duminică seara, pe 1 Martie, va avea loc, așa cum i se spune, cel mai urmărit meci de pe glob – El Clasico: Real Madrid vs. FC Barcelona. Meciul va începe la ora 22:00.

11. Atelier de confecționare a mărțișoarelor

Duminică, pe 1 martie, va avea loc două ateliere de confecționare a mărțișoarelor pentru copii la Zitty Mall, la ora 14:00. Înainte de atelier, vei auzi, împreună cu cei mici, legenda Mărțișorului. Capacitatea unui atelier: 30 copii.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.