Ştiri

Sursa imaginii: poză simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

27 Feb. 2020 / 13:21

Alocaţiile destinate pentru finanţarea sectorului judecătoresc vor fi blocate

Alocaţiile, în sumă de 70 de milioane de lei, destinate pentru finanţarea sectorului judecătoresc vor fi blocate. Anunţul a fost făcut de ministrul finantelor, Sergiu Puşcuţa, după ce recent, CEDO a condamnat ţara noastră în dosarul „Gemenii”, iar cei păgubiţi trebuie să primească 70 de milioane de lei din bugetul de stat. Premierul Ion Chicu a cerut Ministerului Finanţelor ca până la data de 15 martie să anunţe ce sancţiuni vor fi aplicate acelor judecători care au pronunţat hotărârea, relatează Moldova 1.

„A fost emis ordinul Ministerului Finanţelor privind aplicarea procedurii de blocare a unor alocaţii pentru finanţarea sectorului justiţiei, prevăzut în legea bugetului de stat pentru anul 2020, în sumă totală de 70 de milioane de lei. În acest termen de 60 de zile, o să venim în faţa Guvernului şi, ulterior, în faţa Parlamentului, cu proiectul de lege privind rectificarea legii bugetului de stat pentru anul 2020”, a declarat ministrul Finanţelor, Sergiu Puşcuţa.

„Nici într-un caz să nu fie atinse salariile angajaţilor alţii decât judecătorii. Mă refer la grefieri şi alte categorii de persoane. Deci, salariile acestor persoane nu trebuie să fie atinse”, a atenţionat premierul Ion Chicu.

Anterior, prim-ministrul, dar şi şeful statului, Igor Dodon au declarat că judecătorii care au pronunţat sentinţa ar trebui cercetaţi penal, iar averea acestora - confiscată. De cealaltă parte, Consiliul Superior al Magistraturii a criticat intenţia autorităţilor de a obliga judecătorii să plătească din propriul buzunar pentru dosarele pierdute la CEDO. Consiliul consideră că magistraţii nu trebuie pedepsiţi pentru opiniile lor juridice exprimate în decizii şi învinuieşte guvernarea de imixtiune în justiţie. Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi a negat acuzaţiile şi le-a calificat drept o tentativă de apărare a unor abuzuri din sistem.

Comentarii