08:14:12 19.04.2024
Stiri

DOC // Unioniștii îi cer Academiei de Științe să APERE LIMBA ROMÂNĂ: Lipsa de reacție ar însemna „frică și trădare”

Știri 27.02.2020 16:38 Vizualizări2423 Autor: Ziarul National
DOC // Unioniștii îi cer Academiei de Științe să APERE LIMBA ROMÂNĂ: Lipsa de reacție ar însemna „frică și trădare”


Asociaţia „UNIREA-ODIP" a depus un demers la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AȘM) solicitându-i instituției să-și asume o poziţie vizavi de declaraţiile şi intenţiile președintelui Igor Dodon de a înlocui limba română în şcoli cu aşa-zisa „limbă moldovenească”.

„În legătură cu declaraţiile oficiale ale preşedintelui Republicii Moldova, dar şi ale altor oficiali guvernamentali cu privire la intenţiile scandaloase şi antinaţionale de a înlocui limba română din şcoli cu aşa-zisa „limbă moldovenească”, care s-au soldat cu consecinţe grave în mediul academic din Republica Moldova şi cel din România, rămânem a fi în aşteptarea unei reacţii oficiale din partea Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova", se menţionează în textul demersului.

Unioniştii le cer academicienilor să vină cu o poziţie oficială, mai ales că instituția a stabilit anterior că în R. Moldova se vorbește limba română.

CITIȚI și Academia de Științe a Moldovei, acuzată că NU apără LIMBA ROMÂNĂ: „Această politică a struțului cu capul băgat în nisip este singura șansă a președintelui Dodon de a-și realiza programul său antinațional”

„Accentuăm că Academia Română și Uniunea Scriitorilor din Moldova, precum și numeroși oameni de cultură, știință, profesori și-au asumat deja o poziție clară în acest sens. Eventuala lipsă a unei reacții o calificăm drept frică și trădare din punct de vedere științific", a declarat Vlad Bileţchi, preşedintele „UNIREA-ODIP".

Menţionăm că recent Academia Română a venit cu o declaraţie privind unitatea limbii române, arătând că pe ambele maluri ale Prutului se vorbește aceeași limbă, română, iar declaraţiile potrivit cărora există o limbă moldovenească, diferită de limba română, sfidează adevărul ştiinţific.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md