CNA: Din 3 miliarde de lei, sechestraţi de ARBI, jumătate sunt din dosarele fraudei bancare

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) a aplicat sechestru pe bunuri de circa 3 miliarde de lei până acum, în procesul de investigare şi recuperare a bunurilor infracţionale. Jumătate din această sumă - aproximativ 1,5 miliarde de lei - sunt bani secehestraţi în dosarele fraudei bancare. Declarațiile au fost făcute de șeful CNA, Ruslan Flocea, la întrevederea cu reprezentantul FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin.

Foto: UNIMEDIA

În cadrul discuţiei, şeful CNA a menţionat că Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale se află într-un proces activ de identificare şi indisponibilizare a bunurilor şi activelor provenite din infracţiuni și, tototdată, cooperează intens cu omologii de peste hotare, prin schimb de informaţii şi de date. „Însă toată această activitate ar putea deveni mai eficientă după implementarea unui Sistem informaţional automatizat, care va permite activizarea proceselor de recuperare”, a precizat Flocea.

Potrivit acestuia, Centrul Naţional Anticorupţie a beneficiat de sprijinul autorităţilor în promovarea mai multor proiecte, menite să ajute ARBI să devină mai productivă în eforturile sale de investigare şi recuperare a bunurilor infracţionale: „La momentul actual, Agenţia se află în proces de angajare a 17 persoane, care vor face parte din această subdiviziune, consolidându-şi astfel capacităţile instituţionale şi, respectiv, crescând rezultatele în domeniul de activitate. Rămâne să identificăm resurse pentru crearea softului, care va asigura mecanismul de evidenţă a bunurilor şi cooperarea cu furnizorii de date, ceea ce ne va ajuta să fim mai operativi şi mai eficienţi”, a spus directorul CNA.

De cealaltă parte, reprezentantul FMI în Moldova, Volodymyr Tulin, a declarat că Fondul Monetar Internaţional va sprijini în continuare țara noastră, în particular Centrul Naţional Anticorupţie şi Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI), în eforturile de recuperare a banilor sustraşi în urma devalizării sistemului financiar-bancar.

Tulin a salutat recentele progrese ale ARBI ce ţin de fortificarea agenţiei prin suplimentarea numărului de angajaţi și a aprecia paşii înregistraţi de ARBI în privinţa creării conceptului Sistemului informaţional automatizat, care va integra o bază de date naţională despre bunurile infracţionale şi statutul acestora în diferite faze ale procesului de recuperare şi valorificare a lor.

Crearea Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a venit ca urmare a angajamentelor asumate de Republica Moldova în baza Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. ARBI asigură funcțiile unităților similare de peste hotare în identificarea, urmărirea și indisponibilizarea bunurilor – Asset Recovery Office (ARO), precum și în evaluarea, administrarea și valorificarea bunurilor indisponibilizate – Asset Management Office (AMO).


Pub