(doc) Partidele politice nu vor mai trebui să adune 4 mii de semnături pentru a fi înregistrate: Decizia CC

Formațiunile politice, care vor să se înregistreze în calitate de partid politic la Agenția Servicii Publice (ASP) nu mai sunt obligate să colecteze 4 mii de semnături. O decizie în acest sens a fost luată de către Curtea Constituțională, în urma unei sesizări făcută de avocații Ion Dron și Angela Vuico.

Foto: unimedia

Sesizarea în sine vine după ce ASP a refuzat înregistrarea Partidului Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale".

Potrivit hotărârii, „Curtea a declarat neconstituțional textul „al căror număr nu poate fi mai mic de patru mii" din teza I și teza II „La momentul constituirii partidului, membrii acestuia trebuie să fie domiciliați în cel puţin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puţin de 120 de membri în fiecare din unităţile administrativ-teritoriale menţionate" din articolul 8 alineatul (1) litera d) din Legea nr. 294 din 21 decembrie 2007 privind partidele politice”.

Curtea a stabilit că efectele prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 31 iulie 2020, cu excepția cazului motivul căruia a stat la baza sesizării.

Hotărârea Curţii Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


Pub