Este oficial. Funcționarii publici nu vor putea primi cadouri care depășesc suma de 1 000 de lei, timp de un an calendaristic

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre care plafonează valoarea cadourilor pe care le poate primi un funcționar public timp de un an calendaristic. Primirea cadourilor oferite din politețe sau cu prilejul acţiunilor de protocol, vor fi înregistrate într-un Registru de evidenţă al cadourilor admisibile.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit proiectului de hotărâre, cadourile oferite cu prilejul acțiunilor de protocol sunt proprietatea entității publice, indiferent de valoare și trebuie să fie acceptate de agenții publici în numele entității publice. Aceste cadouri se înregistrează în registrul de evidență a cadourilor.

„Cadourile admisibile care includ privilegii, invitații/bilete la evenimente sportive, culturale sau sociale, acoperirea cheltuielilor de transport, cazare, diurnă, reduceri, gratuități și programe de loialitate, favoruri sau avantaje oferite de un agent public sunt pasibile de a fi declarate, evaluate și luate la evidență”, se arată în document.

Mai mult, banii nu sunt considerați cadouri admisibile.

Cadourile vor trece în proprietatea entităţilor publice:

- În cazul în care valoarea cumulativă a cadourilor admisibile în decursul unui an calendaristic depăşeşte suma de o mie de lei şi beneficiarul nu a prezentat, în termenul stabilit, dovada de plată a contravalorii.

- Dacă beneficiarul solicită în mod expres în demersul privind predarea cadoului admisibil transmiterea acestuia în proprietatea entităţii publice.

În cazul în care valoarea cadourilor admisibile în decursul unui an calendaristic nu depășește o mie de lei, acestea vor fi returnate beneficiarului, iar în cazul în care valoarea cadourilor admisibile va depăși suma de o mie de lei, beneficiarul va achita contravaloarea cadoului admisibil, stabilită prin decizia comisiei.


Pub