Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.02.2020

Serviciul Vamal și EUBAM susțin extinderea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană

Serviciul Vamal și EUBAM susțin extinderea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană

Extinderea controlului comun și dezvoltarea capacităților antifraudă ale autorității vamale au constituit principalele subiecte de discuții de pe agenda întrevederii Directorului Serviciului Vamal, Sergiu Burduja cu șeful Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor.

EUBAM va continua să sprijine dezvoltarea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană. În cadrul discuțiilor, părțile au analizat perspectivele de aplicare a acestui mecanism de cooperare transfrontalieră și în alte posturi vamale, luând ca exemplu cele șase posturi comune de control existente actualmente (”Criva-Mamalîga”, ”Larga-Kelmențî”, ”Briceni-Rossoșanî”, ”Giurgiulești-Reni”, ”Pervomaisc-Cuciurgan” și ”Palanca-Maiaki-Udobnoe”).

Controlul comun  la frontieră contribuie la reducerea timpului de traversare și la diminuarea eventualelor fraude sau incidente de integritate. Potrivit Acordului interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina, semnat la 6 octombrie 2017, controlul comun poate fi aplicat la toate punctele de trecere de la frontiera estică.

Tot în cadrul întrevederii, Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a apreciat asistența valoroasă oferită de EUBAM în elaborarea Planului de cooperare între Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră privind desfășurarea operațiunilor comune ale echipelor mobile, semnat la 20 februarie curent. La rândul său, Slawomir Pichor a oferit asigurări că Misiunea va sprijini cele două autorități în implementarea acestuia în vederea gestionării eficiente a frontierelor.

Un alt subiect de pe agendă l-au constituit operațiunile antifraudă, organizate sub egida EUBAM și a organizațiilor internaționale de profil, fiind remarcată buna cooperare între toate părțile implicate în scopul combaterii criminalității transfrontaliere.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus