Noul șef al Serviciului de Informații din SUA, acuzat că a fost plătit de Plahotniuc pentru servicii de consultanță și a tăinuit acest lucru

Noul șef al Serviciului american de Informații, Richard Grenell ar putea avea probleme din cauza unei colaborări mai vechi cu „un oligarh din Europa de Est, care este fugar și care are interdicție să primească viză de investitor în Statele Unite”. Acesta ar fi prestat, în 2016, servicii de consultanță pentru Vladimir Plahotniuc, scrie publicația americană Washington Post, cu referire la Pro Publica.

Foto: Alexander Becher/EPA/Shutterstock

În 2016, Grenell a scris mai multe articole în apărarea oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, însă nu a dezvăluit niciodată faptul că a fost plătit pentru acest lucru. Totuși, în SUA există o lege care l-ar putea obliga pe Grenell să dezvăluie colaborările sale cu politicienii străini și tot această lege i-ar putea aduce condamnări.

Este vorba despre Legea privind înregistrarea agenților străini (FARA), care, în general, impune oamenilor să dezvăluie serviciile prestate în SUA în folosul politicienilor străini.

În baza aceleiași legi, foștii manageri de campanie ai lui Trump, Paul Manafort și Rick Gates, au fost condamnați pentru încălcări.

„Nu este clar dacă articolele publicate făceau parte din serviciile de consultanță plătite pe care Grenell le presta lui Vladimir Plahotniuc. Chiar și așa, acest lucru nu-l scutește pe proaspătul șef al serviciilor de informații de dezvăluirea aspectelor financiare ale colaborării sale cu fostul lider al Partidului Democrat de la Chișinău”, scrie sursa citată.

Grenell a deținut o firmă de consultanță în afaceri publice numită Capitol Media Partners. Unul dintre clienții firmei, potrivit unor declarații financiare pe care Grenell le-a depus în trecut, a fost Arthur J. Finkelstein, un fost consultant politic republican ai cărui clienți internaționali îi î-includ pe prim-ministrul Israel Netanyahu al Israelului și premierul Viktor Orban din Ungaria. Declarația financiară a lui Grenell indică faptul că a primit mai mult de 5.000 de dolari de la firma Finkelstein, dar nu specifică cât de mult.

Potrivit unor persoane din anturajul lui Grenell, acesta ar fi lucrat pentru Finkelstein ca consultant media pentru clienții din Europa de Est. Două persoane au confirmat că clientul din Moldova este Vladimir Plahotniuc, cel mai bogat om din țară și lider în partidul său politic, citează Pro Publica.

În august 2016, Grenell a publicat două articole în Washington Examiner și Washington Times, ambele scrise în favoarea lui Plahotniuc, însă care îi atacau rivalii, ca slujind intereselor rusești. În acea perioadă, Plahotniuc și aliații săi erau în plin scandal privind implicarea lor în frauda bancară. „Rusia are beneficiile sale din discreditarea partidului de guvernământ și a conducerii sale”, scria Grenell în articolul său. „Plahotniuc a fost în politica și afacerile moldovenești de zeci de ani și s-a dovedit a fi o țintă ușoară.”

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în vara anului 2019. De atunci, autoritățile moldovenești nu au reușit să-i dea de urmă. De câteva ori, pe rețele de socializare au apărut poze și informații, potrivit cărora Plahotniuc ar fi fost surprins în SUA, la Miami.

La data de 13 ianuarie 2020, Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că SUA l-a inclus pe Vladimir Plahotniuc și pe toți membrii familiei sale în lista persoanelor indezirabile pe teritoriul său.


Pub