La Chișinău a fost lansată prima stație de încărcare a automobilelor electrice

Prima stație de încărcare a automobilelor electrice alimentată de la energia fotovoltaică a fost lansată la Chişinău. Instalația a fost realizată de Maxim Abdușa, proprietar de automobil electric și dezvoltator al unei rețele de încărcare a electromobilelor. Sistemul de panouri fotovoltaice este localizat în municipiul Chișinău, pe o suprafață de 52,48 m2.

Foto: dumitruciorici.com

Panourile solare dau energie verde pentru stația de încărcare, precum și pentru iluminarea spațiilor comune a blocului rezidențial. Rol de acumulator al surplusului de energie verde îl au bateriile vechi litiu-ion de la o mașină electrică.

Panourile fotovoltaice, instalate din 12 decembrie, au generat până acum 1350 kW energie electrică verde. Anual, ele vor asigura o reducere a emisiilor de CO2 de aproximativ 7845 kg.

Locațiile stațiilor de încărcare a automobilelor electrice pot fi accesate la: https://www.plugshare.com/

Potrivit datelor Agenţiei Servicii Publice, 222 de automobile electrice au fost înregistrate la finele anului 2019 în R. Moldova, număr dublu faţă de anul 2018.

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.


Pub