18:06:46 20.04.2024
Stiri

O delegație de la „Amnesty International Moldova” a inspectat penitenciarul din Goian unde sunt deținuți minorii: Ce au găsit acolo și ce recomandări au formulat pentru autorități

Social 25.02.2020 09:16 Vizualizări1041 Autor: Ziarul National
O delegație de la „Amnesty International Moldova” a inspectat penitenciarul din Goian unde sunt deținuți minorii: Ce au găsit acolo și ce recomandări au formulat pentru autorități


Penitenciarul nr. 10-Goian din R. Moldova trebuie aliniat tuturor standardelor internaționale și naționale în domeniul respectării drepturilor deținuților minori, iar problemele legate de condițiile sanitare din instituție urmează a fi soluționate.

Totodată, deținuții din custodia statului în această instituție trebuie să fie integrați într-un program eficient de consiliere psihologică, educare profesională și integrare în societate.

Recomandările au fost formulate la adresa Ministerului Justiției de către o echipă de la „Amnesty International Moldova”, care a efectuat, săptămâna trecută, o vizită de monitorizare la Penitenciarul nr. 10-Goian pentru a vedea condițiile de detenție și a cerceta programul de socializare a deținuților minori.

După ce au inspectat mai multe celule ale deținuților, au discutat cu personalul penitenciarului, psihologul, au cercetat mai multe ateliere de producție, biblioteca, clasele unde învață deținuții minori, terenul de plimbare și recreare, blocul sanitar, experții de la „Amnesty International Moldova” au constatat că deținuții din acest penitenciar provin din păturile social-vulnerabile, care în mod obligatoriu trebuie să fie incluși în consultări psihologice și pedagogice cât mai eficiente și înalt calificate.

Astfel, „Amnesty International Moldova” i-a recomandat Agenției Naționale a Penitenciarelor să mărească numărul psihologilor, să îmbunătățească lucrul specialiștilor înalt calificați în domeniul psihologiei care vor consulta deținuții minori din P.10-Goian, aplicând măsuri proactive de profilaxie și consiliere psihologică conform standardelor internaționale și naționale în domeniu.

Totodată, este necesară îmbunătățirea condițiilor sanitare din baia și nodul sanitar al penitenciarului, care în prezent sunt în stare nesatisfăcătoare, dar și eficientizarea lucrului educativ-școlar cu deținuții minori, mulți dintre care sunt afectați de condiția proastă a educației medie garantate de stat.

Printre recomandări se mai numără și darea în exploatare a blocului ce se află în construcție și în care se planifică să fie plasați deținuții conform tuturor standardelor internaționale cu privire la igienă, sanitație și condiții de deținere.

Menționăm că, în prezent, în Penitenciarul nr. 10-Goian sunt deținuți 33 de inculpați, marea majoritate fiind minori, care au comis infracțiuni grave și deosebit de grave.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md