Linkuri accesibilitate

Agricultura se adaptează nu doar la vreme, ci și la vremuri


Chiar dacă în multe domenii este în urma țărilor occidentale, Republica Moldova este printre liderii europeni în ce privește folosirea telefonului mobil, ca și răspândirea conexiunii la net de bună calitate. Ceea ce mai puțină lume știe este că de asemenea avantaje profită tot mai mult... agricultorii. Producătorii care și-au adaptat afacerile la noile timpuri pot fi deocamdată numărați pe degete, însă majoritatea se arată convinși că în epoca digitalizării, agricultura inevitabil se va moderniza cu pași grăbiți.

Agricultura se adaptează vremurilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct



Terenuri agricole monitorizate de camere video, sere cu senzori sau drone care să survoleze terenurile atunci când agricultorul vrea să știe exact ce pagube a produs o furtună sau o ploaie torențială. Aceste dotări, deși par rupte dintr-un film science fiction, de mai mulți ani sunt aplicate și pe terenuri din Republica Moldova. Gheorghe Tomasevici este directorul adjunct al unui grup din peste zece companii care, în total, dețin peste 50 de mii de hectare de plantații. El spune că noile tehnologii îi permit să țină pulsul afacerii chiar și atunci când este la distanță:

„Indiferent unde mă aflu eu sau directorul companiei la moment, ne putem deschide calculatorul și înțelege unde se află tehnica agricolă, cât mai este de recoltat, care sunt planurile imediat următoare din punct de vedere al tehnologiei…”

Europa Liberă: Digitalizarea v-a permis să aveți mai puțini angajați decât era în mod obișnuit dacă aveați gospodării agricole clasice?

Gheorghe Tomasevici: „Digitalizarea mai mult ar ajuta la optimizarea cadrului administrativ decât cadrului operațional. Până la urmă, nu am înlocuit persoanele cu inteligență artificială sau autopiloți. Nu putem vorbi la momentul de față de reducerea numărului de personal, dar putem vorbi ușor despre o executare mai strictă a sarcinilor care ni le propunem”.

Schimbările climatice inevitabil vor obliga producătorii agricoli să introducă noile tehnologii în munca de zi cu zi, se arată convinsă Zinaida Plămădeală, co-administratoarea unei cooperative ce deține câteva zeci de hectare de plantații cu pomușoare în raionul Ungheni. În acest an, cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, pe scurt USAID, planifică construcția unei pepiniere inteligente, în care ferestrele să se deschidă în funcție de temperatura și umiditatea din interior, cu sistem automat de irigare:

Ar fi naiv să rămânem conservatori pentru că așa cum făceau buneii era mai bine


„Aceasta va fi o pepinieră de tip nou pentru republica noastră pentru că până acum se practica creșterea în sol. Știm că solul foarte ușor se poate infecta, de aceea planta mai apoi poate deveni și ea bolnavă. Noi o să creștem aceste plante în substrat, obținând un material săditor calitativ, de o valoare înaltă. Atunci când auzi că sunt oportunități de a merge cu câțiva pași înainte sau cel puțin de a ne alinia la practicile țărilor care deja au trecut prin aceste etape, cred că ar fi naiv să spunem că noi rămânem conservatori, pentru că așa cum făceau buneii era mai bine”.

De peste șase ani, Ghenadie Cioinac administrează o companie care oferă softuri și tehnică modernă pentru agricultorii care vor să-și adapteze afacerile la noile tehnologii. De la an la an, spune antreprenorul, sunt tot mai mulți cei care preferă să-și digitalizeze gospodăriile agricole. Ce înseamnă acest lucru? Că pot obține mai multă producere cu mai puțină implicare fizică:

Câmp cultivat în Briceni
Câmp cultivat în Briceni


„Nu toți au studii calificate în agricultură și anume agronomie și protecția plantelor. Deci, aici este primul suport. Al doilea suport este din punct de vedere managerial, datele vin cu o precizie mai înaltă, exactă și la timp, nu post-factum. Ca exemplu: planificarea lucrărilor, monitoring-ul de pe sateliți ne permite să știm care sunt sectoarele problematice, deci, toate acestea servesc ca o prevenire, operativă, instantaneu, de pe toată suprafața, nu de la o margine a câmpului, cât reușește fermierul să viziteze, să analizeze, primind astfel decizii mai exacte și mai prompte”.

Agricultorii cu care am stat de vorbă admit că, la prima vedere, adaptarea afacerilor la noile tehnologii implică mai multe costuri. Soluția pe care au găsit-o ei și care e la îndemâna tuturor este cooperarea și, respectiv, împărțirea cheltuielilor. Însă dincolo de aspectul financiar, importantă este mai ales capacitatea fermierilor de pune in practica tot ce este nou in condițiile in care productivitatea muncii este un factor definitoriu al rentabilității.

Previous Next

XS
SM
MD
LG