Chicu răspunde CSM-ului: „Tot suportul pentru independență, dar responsabilitatea încă nimeni nu a anulat-o”

Premierul Ion Chicu e ferm în decizia de a achita despăgubirile dictate de CtEDO în dosarul „Gemenii”, în valoare de 70 de milioane de lei, din bugetul destinat sistemului judecătoresc. Asta chiar dacă intenția a fost criticată de Consiliul Superior al Magistraturii, dar și de unii experți politici. „Noi nu vom lua acești bani de la copii, pedagoci sau pensionari și nu avem de unde să-i luăm din altă parte”, explică Chicu.

Foto: UNIMEDIA

„Fiecare bănuț din bugetul țării este planificat, iar pentru identificarea acestor 70 de milioane de lei, am rugat Ministerul Finanțelor să pregătească rectificarea bugetului sistemului judecătoresc. Noi nu vom lua acești bani de la copii, pedegoci sau de la pensionari. Nu avem de unde să-i luăm din altă parte. Așteptăm rectificările, iar bugetul sistemului judecătoresc va fi diminuat”, a declarat prim-nistrul.

Totodată, Ion Chicu a lansat un apel către experții care se arată îngrijorați de această decizie, să vină cu „un mecanism clar cum să asigurăm ca pentru aceste decizii ilegale să nu plătească pensionarii, pedagogii și copiii, dar cei vinovați”.

„Eu înțeleg îngrijorarea experților și o împărtășesc, dar de unde să luăm noi acești bani?”, a spus Chicu.

Nici acuzațiile Consiliului Superior al Magistraturii de „imixtiune în actul justiției” nu l-au determinat pe premier să-și schimbe decizia de a achita despăgubirile din bugetul destinat judecătorilor.

„CSM e conducerea sistemului judecătoresc, nu am văzut să reacționeze în privința celor 5 persoane, să-i cheme, să discute, cum să nu admitem mai departe asemenea situații. Dacă ne ținem că suntem foarte independenți și nu avem nicio responsabilitate, decizia le aparține, eu nu am de gând să mă împac cu această situație. Tot suportul pentru independență, dar responsabilitatea încă nimeni nu a anulat-o”, a adăugat Ion Chicu.

Republica Moldova a fost condamnată definitiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în dosarul Casei de Comerț „Gemenii” S.A., la 14 ani de la depunerea cererii. Prin urmare, Guvernul este obligat să plătească venitul ratat și să reîntoarcă clădirea și terenul înstrăinat asociației „Ojog și Alții”.

Astfel, statul a fost obligat să achite

- 1.500.000 de euro cu titlu de de venit ratat;

- 5.000 de euro, la care se adaugă orice impozit care poate fi perceput cu titlu de daune morale;

- 10.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli de judecată;


Pub