(doc/video/foto) Angajații Moldpresa nemulțumiți de decizia CMC: Protest la Primărie împotriva lichidării chioșcurilor de presă

Membrii Federației Sindicatelor au desfășurat un protest cu genericul „Protestăm împotriva lichidării chioșcurilor de presă. Vrem să muncim acasă”, în contextul consolidării şi solidarizării cu cei 700 de salariați din cadrul mişcării sindicale din Republica Moldova, ce desfășoară acest tip de activitate. Protestul a fost organizat azi dimineață, în contextul în care, în 2019, a fost aprobată Decizia CMC cu nr. 2/12 din 05 februarie privind excepția pentru distribuitorii de ziare.

„Nu ne furaţi şi locul de muncă! Cunoaştem foarte bine activitatea mun.Chişinău, iar bifarea că aţi mai închis şi azi câteva chioşcuri nu vă face faţă, ci doar disgraţie! Ne trimiteţi să căutăm pâinea în afara ţării, cui mai lăsăm copiii, nici buneii nu mai sunt! Colaborare, nu intimidare”, a menționat vânzătoarea de presă, Ecaterina Cristea.

Protest / Sursa:Moldpresa Grup

Alte persoane s-au arătat la fel de indignate de această decizie a Primăriei.

Vânzătoarea de presă, Nadejda Cojocari a venit cu sugestii către primarul general al capitalei, menționând că „mai bine aţi crea locuri de muncă decât să veniţi ca nişte dictaturi! Obligaţia administraţiei locale este de a avea grijă de localnici, de a le crea condiţii de trai, muncă, odihnă, azi însă vedem contrariul! Vrem să muncim! Nu ne lipsiţi de locul de muncă!”

Protest / Sursa:Moldpresa Grup

În același timp, vânzătorii sunt predispuși la dialog și discuții cu edilul capitalei pentru a găsi o soluție de compromis.

„Vrem un oraş european, vrem să participăm la discuţii, nu ne îngrădiţi dreptul la replică, lăsaţi-ne şi veniţi să colaborăm, vrem să fim de ajutor, nu povara copiilor!”, a precizat Ala Morari, de asemenea, vânzătoare de presă.

Moldpresa / Sursa:Moldpresa Grup

Ţara, oraşul se declară european, iar acţiunile sunt dictatoriale, veniţi-ne în întâmpinare! Mergeţi cu noi într-un pas, vrem ţară, oraş, nu să stăm la taifas! Nu vrem promisiuni şi acţiuni abuzive, vrem dialog să fie mai bine!, a susținut colega în cele susmenționate, Eugenia Covali.

Moldpresa / Sursa:Moldpresa Grup

În același timp, protestatarii solicită de la Primărie respectarea dreptului la un loc de muncă sigur, fără a împiedica activitatea agentului economic prin diverse acțiuni și acte adminsitrative; păstrarea celor 700 de salariați, de locuri de muncă cu achitarea tuturor contribuțiilor sociale și fiscale; alinierea la standardele Uniunii Europene şi Organizaţiei Internaţionale a Muncii care vizează promovarea şi combaterea discriminării, dezvoltarea și menținerea sectorului de comerț a presei libere, de a oferi exclusivitate pentru difuzorii de presă; respectarea prevederilor Regulamentului de desfășurare a activității de comerț, cu completările privind excepția pentru distribuția presei periodice, autoritățile vor studia starea de lucruri privind difuzarea presei periodice. De asemenea, vor studia cerințele înaintate de redacții, Asociația Presei Independente, Federația Sindicatelor din Comunicații și pînă la prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău va respecta Regulamentul așa cum s-a propus, precum și cerința ca preturile de sector vor retrage Prescripțiile de evacuare a unităților de difuzare a presei periodice și va prelungi durata valabilității schemelor de amplasare.

În replică, primarul capitalei, Ion Ceban, a precizat că este disponibil oricând să se vadă cu protestatarii, indiferent de scopul protestului.

„Săptămâna aceasta vom ieși în teren și vom discuta suplimentar (n.r cu protestatarii). Acolo am înțeles că au fost mai mulți oameni. Eu întotdeauna sunt gata să mă întâlnesc cu protestatari. Nu am ieșit azi la ei, pentru că am avut ședința operativă. Ori de câte ori a existat opțiunea să mă văd cu protestatarii, am făcut-o. Nu contează scopul protestului.”, a declarat Ion Ceban la finalul ședinței operative a Primăriei.

Decizie / Sursa:Moldpresa Group


Pub