Avocatul lui Ilan Șor justifică amânarea de 23 de ori a ședințelor de judecată: Totul e întemeiat

Avocatul lui Ilan Șor susține că tergiversarea dosarului clientului său, care se află la Curtea de Apel Cahul, este absolut întemeiată, iar alte declarații reprezintă doar o speculație. Asta după ce săptămâna trecută a fost amânată, pentru a 23-a oară, ședința de judecată pe dosarul Șor.

Foto: UNIMEDIA

„Comentarea excesivă și într-un registru speculativ, cunoașterea limitată a subiectului dezbătut, dăunează interesului public și acestei societăți. Alegațiile privind tergiversarea sunt speculative și neîntemeiate. O astfel de cauză complexă necesită un raport de expertiză, învinuirea adusă este doar o versiune a Procuraturii, nu este un fapt cert și stabilit”, a declarat avocatul Iulian Balan, după ce prima instanță l-a condamnat pe Ilan Șor în dosarul vizat la 7,5 ani de închisoare.

În plus, avocatul lui Șor susține că „expunerile publice ale autorităților în scopul accelerării examinării dosarului reprezintă o imixtiune în actul justiție”.

De doi ani și jumătate, dosarul lui Ilan Șor nu s-a mișcat din loc la Curtea de Apel Cahul, ședinţa de judecată fiind amânată de nenumărate ori, pe motiv că nu este definitivată o expertiză.

„Urmare a situației deja ridicole în legătură cu modul de examinare a cazului în care este vizat domnul Șor, anunț că, în calitate de membru CSM și CSP, depun sesizări pe numele judecătorilor ce examinează această speță, dar și pe reprezentanții organului procuraturii care reprezintă acuzarea de stat în cadrul procesului de judecată, pentru a fi verificați din punct de vedere disciplinar, dar și prin prisma calificării acestora. Totodată voi sesiza ANI să verifice acești funcționari de stat”, a scris ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, pe pagina sa de Facebook.

Dosarul lui Ilan Șor s-a aflat în blocaj aproape jumătate de an și la Judecătoria Buiucani, din motivă că nu avea cine să traducă sentința motivată. Ulterior, la data de 15 ianuarie 2018, acesta a ajuns pe masa instanței de apel Chișinău. Acolo însă majoritatea judecătorilor au refuzat să examineze dosarul Șor din diferite motive. Inițial, magistrații Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au fost cei care au refuzat să examineze dosarul Șor. Mai apoi și Igor Mânăscurtă și Oxana Robu au refuzat să examineze cauza, motivând că au în gestiune dosarul de escrocherie şi spălare de bani în privința lui Veaceslav Platon în care Ilan Șor are statut de martor al acuzării.

În februarie 2018, a fost luată decizia ca dosarul lui Șor să fie strămutat de la Curtea de Apel din capitală la cea din Cahul, după ce doi judecători de la Curtea de Apel au depus cereri de autorecuzare, după ce și magistrații Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au refuzat să examineze dosarul.

După decizia din data de 28 iulie curent a Curții de Apel Cahul, privind mandatul de arest emis pe numele lui Șor și darea sa în căutare națională, deputatul a avut câteva apariții live pe pagina sa de Facebook. Potrivit informațiilor din spațiul public, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc și deputatul Ilan Șor, au trecut froniera ilegal. Cei doi au părăsit granițele Republicii Moldova fie prin regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile moldovenești, fie prin Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) contrar legii.


Pub