Pe lung despre situația coronavirusului în lume și-n Republica Moldova

PE SCURT

Luni dimineața a fost confirmat al patrulea deces cauzat de coronavirus în Italia. Este vorba de un italian de 84 de ani. În urma infectării, guvernul Italiei a decretat stare de urgență în țară, după ce 11 orașe sunt în carantină.

În Europa se vorbește despre controlul la frontiere, pentru prima dată în ultimii 25 de ani. Germania și Italia au înregistrat lipsa sau scumpirea măștilor medicinale, iar economia Franței poate fi afectată în urma coronavirusului.

În România încă nu a fost înregistrat nicio persoană infectată cu coronavirus. Mai mulți cetățeni români au fost plasați în carantină.

În Republica Moldova, autoritățile abia astăzi instalează cel de-al doilea termoscaner la aeroport.

Mai mult, vă spunem despre cinci mituri legate de coronavirus.

PE LUNG

Europa

Bruxelles-ul se teme de prima închidere a frontierelor din motive de sănătate din cauza răspândirii coronavirusului. De când a fost instituită zona Schengen în 1995, niciodată nu au fost închise frontierele.

Potrivit comisarei pentru sănătate Stella Kyriakides, până în prezent, nicio țară nu a luat măsuri pentru a stabili controlul frontierelor în cadrul Uniunii Europene. Potrivit surselor El Pais din cadrul Comisiei Europene, există probabilitatea că ar putea fi instituite controale la frontiere.

Conform normelor Schengen, guvernele pot reintroduce contralele la frontieră în condiții de amenințare imediată, pentru 10 zile până la maximum de două luni.

În afară de acestea, farmaciile din Germania și-au stocurile de măști medicinale și nu au primit deocamdată altele.

Sectorul turismului în Franța a înregistrat o scădere considerabilă a turiștilor (cu 30-40%), ceea ce ar putea afecta economia statului.

Italia

Potrivit autorităților, cele patru persoane care au decedat din cauza virusului aveau și alte probleme de sănătate.

Epidemia s-a extins în cinci regiuni din nordul Italiei, iar 149 de persoane sunt internate, fiind infectate cu coronavirus. Totuși, numărul persoanelor infectate în toată țara trece de 200. În așa mod, Italia a ajuns cel mai mare focar din Europa.

Pentru a nu răspândi virusul, autoritățile au declarat că 11 orașe sunt în carantină, au închis catedrala din Milano, iar carnavalul de la Veneția s-a încheiat mai devreme.

Până pe 1 martie, şcolile şi universităţile vor fi închise, iar toate manifestaţiile vor fi anulate în regiunea Veneto. Măsura vizează muzeele şi târgurile.

Anterior, primarul oraşului Milano a luat şi el decizia de închidere a cursurilor în şcoli şi universităţi pentru o săptămână.

Măsurile suplimentare pe care le-au luat autoritățile din Italia sunt: interdicția de a părăsi sau de a intra în zonele în care au fost înregistrate majoritatea cazurilor de infecție, închiderea localurilor publice, suspendarea cursurilor școlare, anularea activităților sportive și recreative, dar și emiterea alertelor pentru urgență sanitară în care autoritățile sfătuiesc oamenii să rămână acasă.

În multe supermarketuri din Italia au fost golite rafturile de produse.

„Starea de spirit este doar aparent liniștitoare. La supermarketuri s-au golit rafturile, toată lumea cumpără în disperare cumpărături de orice, ca și cum ar fi război”, a povestit Sorin Nedea, un român stabilit în Bologna, la Digi24.

Infecția cu coronavirus nu are tratament și nici nu există un vaccin specific, tratamentul fiind simptomatic, a afirmat, duminică seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, el arătând că acest tip de virus poate suferi mutații, informează Mediafax.

„Coronavirsul nu are tratament. Și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios”.

România

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din România, niciun român din Italia nu a cerut deocamdată ajutorul autorităților române. Nu se știe dacă vreunul dintre românii din Italia s-ar afla printre cei infectați cu coronavirus.

Mai multe școli din România au fost închise. Elevii și profesorii unui liceu din Alba Iulia, care s-au întors din Veneția în această noapte, au fost plasați în carantină acasă. Cursurile Universității Vasile Goldiș din Arad vor fi suspendate, pentru că acolo învață mulți studenți italieni.

„În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări. Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, se arată într-un comunicat.

Într-un editorial de pe Adevărul, guvernul român este criticat. Aproape că nici nu-ţi mai vine să te miri că în România nu există, furnizate oficial, niciun fel de informaţii clare legate de coronavirus. Am intrat luni, 24 februarie, pe portalurile oficiale importante. Ar fi trebuit, dată fiind gravitatea situaţiei, să avem încă de pe prima pagină a acestora avertismente serioase, precise. Descrierea simptomelor, lista măsurilor urgente pe care trebuie să le ia populaţia în caz de suspiciune de infectare, măsurile preventive. Nu există nimic! Găseşti tot fel de informaţii bâjbâite pe tot felul de site-uri private. Oficial, autorităţile au altă treabă.

Mai mulți localnici au protestat, duminică seara, la Bechet, Dolj, România, după ce autorităţile au anunţat că toate persoanele care vin din zonele de carantină din Italia vor fi izolate într-un campus şcolar din Bechet, scrie Mediafax. Localnicii sunt speriaţi şi spun că locul de carantină ales de autorităţi este la câteva zeci de metri de şcoală unde elevii învaţă zilnic.

Republica Moldova

Fosta ministră a Sănătății în Guvernul Sandu spune, într-o postare pe FB, că premierul Chicu trebuia să convoace ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică cel târziu sâmbătă după amiază. În acea ședință, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale trebuia să prezinte un plan de măsuri concrete de prevenire a răspândirii coronavirusului, în legătură cu starea de urgență din Italia.

Interesant, se aplică pasagerilor de pe zborurile din Italia la intrarea în aeroportul Chișinău scanarea termometrică pentru depistarea temperaturii febrile? Dar la punctele terestre de trecere Albița/Sculeni/Oancea și tren Ungheni? Până în prezent, nimeni nu îndeplinește, la intrarea în țară anchetă în care ar declara țara/localitatea de unde călătorește. Asta ar fi trebuit s-o facă ai noștri deja de ieri. În afară de toate măsurile care se cer organizate în așa situații conform ghidurilor, e necesară crearea unei Celule de criza (de tip Task Force) la Ambasada Republicii Moldova în Italia, căreia ministerul de resort împreuna cu cel de Externe îi va delega sarcini concrete. Ministerul sau Agenția de Sănătate Publică trebuie să intre urgent în contact cu autoritățile sanitare italiene pentru schimb de informații care ar ajuta la măsurile de stopare a răspândirii coronavirusului. […] Chiar și din motivul că dacă contactează boala, în Italia șansele de însănătoșire sunt mult mai mari.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2490184124567171&set=a.1374674002784861&type=3&theater

Și fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, vorbește despre acțiunile autorităților moldovenești. Recomand „tehnocraților” să elaboreze, să lanseze (dacă au aceasta capacitate) o strategie de comunicare în situație de criză. Aici panica nu trebuie să prevaleze, or asta se întamplă acum. Oamenii sunt panicați. Plus la toate, cooperarea cu colegii de pe malul drept al Prutului. V-ați concentrat pe aeroport, dar cea mai mare parte a cetățenilor noștri revin acasă prin cele opt puncte de trecere a frontiere de stat, de la Lipcani până la Giurgiulești, spune Vasiloi.

https://www.facebook.com/rvasiloi/posts/2812023122167932?__xts__[0]=68.ARCVU7MGAbi9zn-eKSxLMstjVG8xUooHdHWEYOduEAkdN6QHsB445mLHuyNrFa_Qcl6d4SwJa8Sh4_rehFKWHDXmVCkIAHMnNewjd8fX6D9XXbn2pP5O8fvrbWV_bHyigMmJ3ac595IO5v-jpTHQzpcI-Tt94wgl_iUjwv_-xyD34dsZIRwqBt7eC9MO6uIE7hhTVegKdilz1l0XVXvoSoFb8Pm4iFozZB1tpUleMt43mvL87-UvQ48Kggk9CdtWlywHKbJXOi08XDPYI9h9h5xFKibNzzajAJf1&__tn__=-R

Activistul civic și jurnalistul Sergiu Bejenari a publicat pe Facebook o fotografie cu măștile de protecție. Acesta spune că prețul lor a crescut de la 67 de bani la 4,20 lei. Același lucru se întâmplă și în Italia unde prețul dezinfectantului a crescut de trei ori (de la 2 la 6 euro).

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2786384841481253&set=a.597111157075310&type=3&theater

Astăzi, luni 24 februarie, a avut loc Ședința Comisiei pentru Sănătate Publică privind situația epidemiologică, după ce prim-ministrul Chicu a avut o ședință cu președintele RM, Igor Dodon. La acea întâlnire, cei doi au discutat despre nivelul de pregătire al autorităților naționale în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus.

Premierul a a confirmat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Departamentul Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal, realizează un plan de acțiuni în acest sens.

La Ședința Comisiei pentru Sănătate Publică privind situația epidemiologică, premierul R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat că pe aeroportul Internațional de la Chișinău a fost instalat un scaner, iar fiecare pasager care va ajunge pe aeroport va fi supus verificărilor, iar astăzi va fi instalat cel de-al doilea termoscaner.

***

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene recomandă cetățenilor Republicii Moldova aflați în Italia să respecte cu strictețe indicațiile autorităților italiene referitoare la situația epidemiologică de moment.

Ministerul italian al Sănătății a pus la dispoziție, pe portalul dedicat (salute.gov.it/nuovocoronavirus), lista de întrebări și răspunsuri, sfaturi pentru călători și recomandări pentru a diminua riscul de expunere sau de transmitere a virusului. De asemenea, cetățenii pot apela non-stop numărul verde 1500, la care se comunică informații în limbile italiană, engleză și chineză.

Prin urmare, persoanele sunt rugate să se abțină de la călătorii, frecventarea locurilor publice, să iasă din casă doar în cazurile de strictă necesitate, precum şi să întreprindă acțiunile necesare referitoare la igienă şi dezinfecție. La fel, întru evitarea aglomerațiilor şi expunerii la riscurile de infecții, pe perioadă respectivă, conaționalii sunt rugați să se adreseze pentru servicii consulare, doar în cazuri de urgență şi situații excepționale, la Consulatele Republicii Moldova din Milano și Padova.

În acest sens, MAEIE reiterează că cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situație dificilă pe teritoriul Italiei pot solicita asistență consulară de urgență la următoarele numere de urgență:

Ambasada Republicii Moldova la Roma: +39 3294421091;

Consulatul General de la Milano: +393206108989

Consulatul din or. Padova: +393805905331

Centrul de Apel al MAEIE: 0 80 090990 (apeluri din Republica Moldova)

sau +373 22 788722 (apeluri din străinătate),

***

China a raportat, luni dimineaţă, 409 noi cazuri de coronavirus confirmate. Dar numărul deceselor a crescut, în cursul zilei de duminică pierzându-şi viaţa 150 de pacienţi.

La nivel global, bilanţul deceselor a ajuns la 2.620, dintre care 28 de persoane au murit în afara Chinei continentale:

Iran – 8 decese

Coreea de Sud – 7 decese

Japonia – 4 decese

Italia – 4 decese

Hong Kong -2 decese

Filipine – 1 decese

Franța – 1 decese

Taiwan – 1 decese

Cinci mituri despre coronavirus

Vă prezentăm cinci mituri legate de coronavirus, conform DW.com.

Mit 1:

Primirea coletelor din China nu este sigură

Adevăr: 

Coronavirusul nu trăiește foarte mult pe obiecte și suprafețe, prin urmare, oamenii nu sunt supuși riscului de a fi infectați.

Mit 2:

Animalele de companie răspândesc noul coronavirus

Adevăr:

Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există dovezi care să sugereze că animalele de casă, cum ar fi pisicile și câinii, pot fi infectate cu noul coronavirus. Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun după atingerea animalului va ajuta la oprirea răspândirii bacteriilor pe care le transportă în mod obișnuit, precum E. coli și salmonella. Cercetătorii consideră că noul coronavirus provine de la animale sălbatice dintr-o piață de animale vii din Wuhan, China. Animalele, în general, nu răspândesc virusul.

Mit 3:

Vaccinurile împotriva pneumoniei protejează împotriva coronavirusului

Adevăr: 

Noul coronavirus are nevoie de propriul său vaccin. Vaccinurile contra pneumoniei, precum vaccinul pneumococic și Haemophilus influenzae de tip B (Hib), nu vă vor proteja împotriva coronavirusului. Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus sau 2019-nCoV.

Mit 4: 

Spălarea nasului cu apă salină previne infectarea

Adevăr:

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu există dovezi care să susțină afirmațiile conform cărora o soluție salină va „ucide” virusul și vă va proteja.

Mit 5: 

Consumul de usturoi previne infecția cu coronavirus

Adevăr: 

Deși este posibil ca usturoiul să aibă unele proprietăți antimicrobiene, nu există dovezi că el protejează de coronavirus.

Aici poți citi mai multă informație despre coronavirus, oferită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.