Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Autoritățile municipale - în alertă privind pericolul de îmbolnăvire cu coronavirus

   2081

Primarul general al municipiului Chișinău a îndemnat serviciile municipale la mobilizare, în scopul prevenirii cazurilor de îmbolnăviri prin coronavirus.

Luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, Ion Ceban a solicitat instituţiilor responsabile din capitală să întreprindă măsuri concrete de igienizare, mai ales în transportul public, în instituțiile din sfera socială, inclusiv școli și grădinițe, ca urmare a creșterii numărului de îmbolnăviri cu virusul nominalizat în Italia. Acolo 11 localități au intrat în carantină, din cauza numărului mare de îmbolnăviri. Totodată, în Italia sunt stabiliți mai mulți cetățeni moldoveni și care pot reveni acasă de sărbători (de Paște).

„În instituțiile publice, în special cele educaționale, să se ţină cont de recomandările internaţionale, pentru că situaţia a scăpat de sub control în ţări mult mai pregătite la acest capitol. Ar fi bine ca în această perioadă, oamenii să evite organizarea sărbătorilor colective. Să nu uităm că în Italia avem mulți compatrioți, care probabil vor încerca să revină acasă de sărbători. Ar fi bine să fim mai precauţi", a subliniat primarul.

De menţionat că, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, până în prezent, în Republica Moldova nu a fost înregistrat nici un caz de îmbolnăvire cu coronavirus.

În context, responsabilii din cadrul Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate au informat că pe parcursul săptămânii trecute, în municipiul Chişinău au fost înregistrate mai puţine cazuri de gripă şi infecţii respiratorii acute. Totuşi, morbiditatea prin IRVA şi gripă a crescut cu cca 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019.