Linkuri accesibilitate

Harvey Weinstein, vinovat de agresiune sexuală și viol


Producătorul Harvey Weinstein, 6 ianuarie 2020
Producătorul Harvey Weinstein, 6 ianuarie 2020

Producătorul de filme de la Hollywood Harvey Weinstein a fost găsit vinovat de agresiune sexuală și viol, fiind dus la închisoare în cătușe direct din sala de judecată. Weinstein, care are 67 de ani, ar putea fi condamnat la 29 de ani de închisoare.

Procurorul Cyrus Vance Jr. a spus că verdictul deschide o nouă eră pentru victimele abuzurilor sexuale în Statele Unite. El a amintit că Weinstein „și-a folosit puterea și influența ca să amenințe, violeze, agreseze și înșele, să-și umilească și reducă la tăcere victimele”.


Acuzațiile aduse lui Weinstein mai ales de actrițe care au fost nevoite să lucreze cu el s-au aflat la originea mișcării cunoscută ca #MeToo, care încurajează victimele abuzurilor sexuale, mai ales femei, să rupă tăcerea.

#MeToo încurajează victimele abuzurilor sexuale, mai ales femei, să rupă tăcerea...


Jurații din New York l-au găsit vinovat pe Weinstein de un asalt sexual petrecut în 2006 și de un viol comis în 2013, dar nu și de alte acuzații de violență sexuală, mai grave, care i-ar fi putut aduce o sentință de închisoare pe viață.

Personalități din lumea filmului și membrii organizațiilor care militează împotriva mușamalizării abuzurilor sexuale au salutat verdictul.

„Acest deznodământ n-ar fi fost posibil fără vocile celor care au rupt tăcerea în sala de judecată și în afara ei, fără supraviețuitorii care au depus mărturii curajoase, și fără jurații care, în ciuda unor strategii neobosite și ne-etice a apărării, au votat pentru vinovăția unui Weinstein care nu regretă nimic”, se spune într-o declarație pe site-ul mișcării #MeToo.

Tot luni, un judecător din Manhattan a decis că Weinstein va rămâne în arest până la pronunțarea sentinței, programată pentru 11 martie, respingând o cerere de a-l lăsa în libertate pe cauțiune, pentru care avocații producătorii invocau motive medicale.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG